teeltgeluid

'Nog niet hoeven corrigeren'

De vroegste afdeling bij tuinderij Coolen in Ell zal op 23 mei overgeplant worden. Dat wordt een gewone traditionele teeltwisseling.

"Van tussenplanten zijn we niet zo kapot. Dan zet je een iets zwakkere plant weg en ben je later in productie. En doordat we in twee fases wisselen, met nog een afdeling waar we nu 20 juni gaan planten, heb je toch altijd wel product aan de markt."

Rob Coolen: "Er is bij de vroegste planting  flink geoogst de laatste weken. Je ziet daardoor wel slijtage, maar er hangt nog wel van alle maten aan vrucht aan. De kwaliteit is goed, al zit er wel iets Mycosphaerella in. De vruchten zijn toch een paar keer nat geslagen in de morgen, doordat de temperaturen soms iets sneller stegen dan gedacht."

Rustig met plagen

Tegen Botrytis en andere schimmels worden bespuitingen toegepast, maar op het gebied van plagen is het rustig. "We hebben een paar kleine plekjes spint gevonden, maar een stuk minder dan vorig jaar. Met uitzondering van op een plekje waar je iets spint vond, hebben we de laatste weken niets meer aan biologie uitgezet. En als je dan op een blad kijkt als je zo'n plekje vindt, dan zie je ook biologie. Aan wittevlieg vonden we een enkel plekje met wat roetdauw. Maar ook daar vonden we allemaal al geparasiteerde eitjes als we onder het blad keken. De biologie werkt goed. Normaal moest je nog wel een keer corrigeren, maar dit jaar tot nu toe nog niet."

De temperatuur gaat tot middernacht naar 17,5 graden Celsius, om daarna naar 18,5 graden te gaan. 's Morgens bereikt die de 19,8 graden. Overdag mag de kastemperatuur even 26,5 tot 27 graden Celsius aantikken. "Hoger wil ik hem niet hebben. Bij 26,5 graden gaat de dakberegening aan."

Iets zwakker gewas

In de afdeling met de latere planting ziet hij steeds een goede aanzet tot vruchtvorming. "Er is veel rankgroei. Maar het valt toch tegen hoeveel vruchten er fatsoenlijk doorzetten. Je wilt alle vruchten hebben, maar het is net of alles toch iets zwakker is. Misschien doordat het vocht buiten wat hoger is. De wortels zijn wel goed gezond. We zijn flink blad aan het plukken, om het gewas open te houden en het vrucht wat sterker te maken."

Inkoop gas

De langdurig slechte prijsvorming blijft zorgen baren. "We hebben dit seizoen ongeveer 6 kuub gas per vierkante meter bespaard. Dat is nog een meevaller. Maar doordat het overal warm was, kwamen er ook weer meer komkommers uit het buitenland."

Coolen is blij dat hij zich nog niet heeft vastgelegd met de inkoop van gas. We doen nu alles op dag-gas. Maar als de korte termijn prijs verder daalt en stabiel rond de 19 cent blijft, dan gaan we denk ik wel alvast 40 procent van het benodigde gas inkopen. Dan heb je tenminste nog ergens een beetje zekerheid aan. Die gasprijsdaling moet kunnen met voldoende voorraden en dit warme weer, tenzij Poetin onrust gaat veroorzaken."

Of registreer je om te kunnen reageren.