weblog

KCB: prima tomaten

De zomer is aangebroken en dat gaat gepaard met een prima kwaliteit tomaten. Of het nu trostomaten zijn, losse, vlees- of cherrytomaten, alle waren van voortreffelijke kwaliteit.

Ik zag vleestomaten uit België. Deze grove variant was goed doorgekleurd en bevatte geen beschadigingen. Prachtige presentatie. De grove trostomaten hadden soms een iets vergeelde kelk maar dit was nog ruimschoots binnen de norm voor de klasse I. Bij de troscherry zag ik een gescheurd vruchtje maar dat mag geen naam hebben.

Komkommerkwaliteit varieerde van geweldig voor de jonge partijen tot heel gewoontjes voor de partijen van einde teelt. Hierin de bekende verschijnselen van een vormafwijker tot een kleurafwijker.

Paprika's van de rode variant waren uitstekend van kwaliteit terwijl de groene en gele wat minder waren omdat ze niet meer supervers waren en er wat van de spanning af was. De kans is natuurlijk best groot, dat de door mij beoordeelde partijen op deze dinsdagmorgen al van voor het weekend waren.

Bij de aubergines stonden zowel Nederlandse als Spaanse partijen van heel goede kwaliteit en hiertussen waren de verschillen niet groot.

IJsbergsla is er al weer volop. Hoewel er nog steeds Spaanse ijsbergsla op de markt staat, zijn we toch wel weer blij met de Nederlandse uitvoering. De Spaanse begint echt aan het eind te geraken met veel roodverkleurde nerven en slap omblad, terwijl de Nederlandse sla vers is en goed gevuld. De opbouw is nog niet top, maar dat zal ongetwijfeld snel het geval zijn.

Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) voert import- en exportinspecties van verse groenten en fruit, snijbloemen en potplanten uit. Ook controleert het de kwaliteit van de verse groente en fruit die binnen Nederland wordt verhandeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.