Doorgaan naar artikel

‘Ik had misschien meer gewas moeten aanhouden’

“De producties schieten weer omhoog na een paar weken van wat donkerder weer”, zei Tom Bos in Vierpolders vorige week. Hij teelt het ras Beyoncé dat bekend staat om zijn lichtgevoeligheid. “Hij reageert erg snel. We komen deze week wel weer ruim aan twee kilo per vierkante meter.”

In totaalproductie loopt Bos ongeveer een kilo voor op vorig jaar, toen hij het ras ook al had staan.

Het gewas is gezond, maar door de hoge plantbelasting was de groei er bijna uit. “Het gewas was eigenlijk te schraal. Je probeert zo’n snelgroeiend ras niet te vegetatief weg te zetten, maar achteraf had ik misschien meer gewas aan moeten houden.” Door de hoge snelheid kwamen de vruchten er steeds snel af. Het gemiddeld vruchtgewicht ligt nu rond 370 gram. “Je ziet wel dat we nu meer viertjes gaan knippen. De meerproductie komt vooral uit de grofheid.” Bos oogst al vanaf de start twee keer per week rond. “Dan houdt je het vruchtgewicht het beste onder controle.”

Invloed houdt gauw op

De overgang naar het zomerse weer ging vorige week best soepel, vond Bos. “We starten de dag koeler, maar verder houdt je invloed gauw op.” Begin vorige week kwam hij uit op etmaaltemperaturen rond 24 graden. In week 20 was dat gemiddeld 22,4 graden. Hij start de dag met stooktemperaturen van 20,5 graden waar 5 graden opkomt op lichtsom (1400 J). Aan het eind van de dag knijpt hij de luchtramen om CO2 en vocht binnen te houden. Als je op die mooie dagen blijft luchten zakt de luchtvochtigheid weg, sluiten de huidmondjes en loopt de planttemperatuur op zonder dat er groei plaats vindt.” De voornacht van 15 graden handhaaft hij tot 1 uur. Daarna stookt hij in vijf uur weer op naar de dagwaarde.

Schoon Maaswater

De watergift is volledig afhankelijk van de instraling. “Ik geef drie keer de instraling in Joules en kom zo op 30 tot 35 procent drain per dag.” De ec is afhankelijk van de lichtintensiteit. “Ik begin in de ochtend met 3,1 ec. Dat wordt tot 600 Watt afgebouwd naar 2,1 ec.” Gietwater heeft hij voldoende. Het  regenwater mengt hij met osmosewater en op een van de bedrijven mengt hij water uit de Brielse Maas bij. “Dat is mooi schoon water van goede kwaliteit.” Het osmosewater wordt steeds minder schoon. “Het is tijd voor nieuwe filters, maar dat kost al gauw 8000 euro.”

Graan al in bloei

Het gewas is nog goed gezond. “We hebben wat vroege spint gehad die we met Floramite moesten corrigeren. Maar nu alle roofmijten erin zitten gaat het goed.” Ook trips was er vroeg bij dit jaar. “Het graan staat al vroeg hoog en in bloei dit jaar.” Bos gebruikt alleen Amblyseius monderensis als natuurlijke bestrijder. “Het is wel een kwetsbaar een-sporenbeleid maar Orius zie ik niet zitten vanwege de kans op Mucor.” Hij heeft de indruk dat de kwaliteit van de geleverde monderensis wat minder was, waardoor de tripsbestrijding in een deel van de kas traag op gang kwam. “Maar ik zie ze nu ook daar goed opkomen.”

Net als andere jaren begint de overmatige wortelgroei nu wat toe te nemen, maar de aantasting is geen probleem. “Ik druppel met waterstofperoxide. Dat remt de uitbreiding. Ik verwacht dat het zo geen productie gaat kosten.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Tom Bos

aubergineteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin