teeltgeluid

'Hoge bloei en nog steeds paars in de kop'

"We lopen in productie een kilo per vierkante meter voor op 2013", zegt Johan Noordermeer in Hellevoetsluis. Net als in voorgaande jaren heeft bij het cocktailras Brioso in de eerste week van januari geplant.

Al een aantal weken haalt hij een productie van 1,3 kilo per vierkante meter. Vorige week zat er een klein dipje in, maar deze week haalt hij dat niveau wel weer. "We wilden tot 1 mei snel telen om een hoge voorjaarsproductie te halen. Dat is aardig gelukt." De kwaliteit is ook goed. "Het zijn mooie trossen en de tomaten kleuren goed door. Alleen de grofheid zou een paar gram hoger mogen liggen. We halen nu een gemiddeld vruchtgewicht van 36 gram. Dat lagere gewicht komt waarschijnlijk doordat het tijdens de zetting nogal donker was." Vanwege de snelle doorkleuring knipt Noordermeer 1,5 keer rond in de week. "Dat is wel belangrijk om zachte vruchten te voorkomen." Snoeien doet hij door van iedere tros een puntvruchtje af te halen. "Gemiddeld komen er dan 10 vruchten aan een tros. De trossen zijn mooi kort dus ze passen goed in de kleinpak."

Vocht beheersen

Op een enkel wittevlieg na zijn er nauwelijks plagen te zien. "Ik kom Macrolophus nu al over de hele kas tegen."  Wel is hij beducht voor vochtige omstandigheden in de kas. "Ik zie hier en daar wat verbrande kroontjes die gemakkelijk tot kroontjesschimmel kunnen leiden. Dat is nu nog niet zo, maar andere jaren kwam dat in deze periode soms ook voor." Mede hierom houdt hij het gewas open door maar 10 bladeren per stengel aan te houden. "Het is best gauw vochtig met 4,2 stengels per vierkante meter." Het scherm gebruikt hij zo weinig mogelijk. "Ik heb liever dat de temperatuur 's nachts niet helemaal gehaald wordt dan dat het te vochtig wordt. Het is wel belangrijk dat het gewas krachtig blijft."  Het gewas staat er nog gezond bij en is nog goed in balans. "De bloei zit hoog in de kop dus hij staat lekker generatief. De kop werd na de mindere dagen van vorige week wel wat dunner, maar op een zonnige dag zoals afgelopen maandag wordt hij nog steeds paars."

Maximaal CO2-en

Hij reageert snel bij weersovergangen. Op een donkere dag gaat de voornacht al om 18 uur in en niet om 20 uur. Op de voornacht van 13 graden en de nanacht van 17,5 graden (vanaf 23.30 uur opstoken, om 4 uur bereikt) staat een lichtverhoging van 1 graad. In de ochtend staat een temperatuurdip tot 16 graden ingesteld. "Daarmee krijg je sterkere trossen en lucht je een hoop vocht uit de kas." In de ochtend wordt naar een temperatuur van 21,5 graden toegewerkt. Vanaf de middag mag daar 3,5 graden bij komen bij een hoge zoninstraling. De wkk staat zo veel mogelijk aan. "Zeker op zonnige dagen wil je maximaal CO2 doseren. Maar als op bewolkte dagen de elektriciteitsprijs onder 30 euro per megawattuur daalt, schakel ik wel over op de ketel."

Vroege OWG

Het watergeven start om 8.15 uur en gaat bij mooi weer door tot 18.30 uur. Hij begint met drie grote beurten van 380 cc en schakelt dat over op beurten van 260 cc. De frequentie wordt bepaald door de hoeveelheid drain en de stralingssom. "Over de hele dag wil ik een drain van 30 procent hebben. Ik heb 10 centimeter hoge matten liggen die makkelijker herverzadigen. Dus in de nacht mogen ze 10 tot 12 procent interen." De ec in de mat schommelt tussen 4 en 4,5. De druppel-ec ligt op 3,2. "We geven water vanuit de dagvoorraadtank dus daar is niet op te variëren."
Afhankelijk van de flow aan druppelwater wordt door een apart pulspompje een hoeveelheid waterstofperoxide meegegeven. "Dat doen we om de leidingen schoon te houden en tegen de crazy roots. Maar tegen dat laatste lijkt het niet goed te werken. We komen veel vroeger crazy roots tegen." Sinds half april zag hij dat het kwam opzetten.  "Vorig jaar zagen we voor het eerst crazy roots en dat was pas na de zomer. Het zit nu al over de hele tuin verspreid. We vinden hier en daar een rij met 6 tot 7 besmette matten." Tot nu toe heeft hij nog nooit gemerkt dat het gewas eronder te lijden had. "Maar het is wel een aandachtspuntje dat ik wil oplossen."

Of registreer je om te kunnen reageren.