teeltgeluid

laatste update:15 jul 2014

‘Gewas getraind op felle zon’

Jeroen Verheul in Maarssen is bezig met de tweede teelt, die in twee fases is geplant op 18 april en 1 mei.

Bij de vroegste planting is weer gebruik gemaakt van het gebruikelijke ras Roxanne, voor de planting van begin mei is gekozen voor Laureen. "Ik wil een goed vergelijk hebben, om deze zomer te kijken wat het beste ras is om mee door te gaan. Laureen blijft wat korter op de rank, en ik verwacht op het laatst een arbeidsvriendelijker gewas dat beter in balans te houden is. Maar Roxanne wil ik nog niet weggooien. Die kan makkelijk veel komkommers geven. Het ras is wel groeikrachtig. Dat laatste kost in het begin veel werk met opschonen en blad plukken. Direct beginnen met onderin blad plukken en daarna ook in het midden en bovenin blad weghalen. Je moet ook goed vruchtdunnen op de stam, en alles op 1 zetten. Alleen bovenin mogen een paar dubbele vruchten blijven zitten."

Halverwege week 21 is hij de eerder overgelegde ranken van de vroegste planting aan het toppen en aan het goed leggen. Bij de jongste teelt is hij net begonnen met het snijden van de eerste stamvruchten. "Het gaat snel. Het is te hopen dat er met dit mooie weer ook wat meer vraag komt, en de prijzen eindelijk gaan stijgen."

Lage plaagdruk

Het mooie weer zorgt dat de teelt vlot verloopt. "Het gaat bijna vanzelf." De plaagdruk is laag. Er is wel iets spint gevonden, maar zo weinig dat dit met biologische bestrijders viel op te lossen. "Normaal hebben we echt wel last van spint. Maar we hebben dit jaar vrij vochtig weer. Daar voelt de biologie zich ook lekker bij."

Er is geen meeldauw waargenomen, maar toch wel preventief een keer Rocket gespoten. Tegen een heel klein beetje Botrytis is Collis ingezet om het een beetje op te laten drogen.

Rustig telen

Na een vlakke start op 20 graden Celsius en een latere verlaging van de voornnacht met een graad, staat de voornacht nu op 18 graden Celsius ingesteld. De nanacht-temperatuur is 19 graden en overdag wordt 20 graden aangehouden. "Het is nu rustig telen. Kort erop luchten in de ochtend-uren, en de temperatuur in de middag niet te fors op laten lopen met een luchtlijn van 22 graden."

Schermen tegen felle instraling heeft hij tot nu toe nog niet gedaan. "Vanaf het begin hebben we de plant aangekeken hoe hij zou reageren op de zon." Dat bleek goed te gaan. "Ik heb het gewas daarmee getraind. Ook op heel zonnige dagen hadden de planten er daarom geen last van. Als het even kan dan scherm ik niet, en is het alleen een laatste redmiddel. Het is wel zaak om overdag rond 12.00 uur of 13.00 uur even in de kas te kijken, 'op de werkvloer', hoe het gewas reageert. Je kunt het niet alleen van de computer aflezen of je wel of niet in moet grijpen."

EC omlaag

Er is lang 3,5 EC meegedruppeld. Door de goede voedingsopname bleef de EC in de drain onder de 2. "Nu zijn we naar 3 EC gegaan, vanwege de hogere plantbelasting. De EC loopt op naar 3." Daarbij wordt een drainpercentage van 30 tot 40 procent gerealiseerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.