teeltgeluid

'Als je curatief sluipwespen moet inzetten gaat het hard'

"De kop dreigt wat dunner te worden en de puntvruchten minder groot, dus nu het weer wat minder wordt heb ik de instellingen behoorlijk aangepast", zegt Wouter Moerman in Maasbree. Hij teelt het grove vleestomatenras Foronti en het fijnere ras Kanavaro.

De dagtemperatuur staat sinds vorige week ingesteld op 19,5 graden plus 2 graden lichtverhoging, de voornacht staat op 15 graden en de nanacht op 16,5 graden plus 1,5 graden op licht. "Als het overdag bewolkt is wil je dat de plant toch goed blijft verdampen dus teel ik nu luchtiger en gaan de ramen gemakkelijker open." Het scherm gaat alleen dicht als het 's nachts kouder wordt dan 4 graden. "Dat is begin mei nog drie keer gebeurd, maar zal nu nauwelijks meer voorkomen."

Vallende vruchten

Door het mooie weer is de productie vlot doorgegaan. In week 18 plukte Moerman voor het eerst meer dan 2 kilo per vierkante meter. "Nu we van de extra stengel gaan oogsten zal er nog wel wat bij gaan komen", zei hij vorige week.  De kwaliteit is voor beide rassen steeds goed geweest. Wel vallen de vruchten makkelijk van de plant. "Van Kanavaro was het wel bekend, maar ook Foronti blijkt er last van te hebben. Na het weekend zie je ze in geveegde paden liggen terwijl er niet in gewerkt is. Ik heb de borium-gift al verhoogd en pluk iedere week een blaadje uit de kop, maar dat lijkt weinig uit te maken. Bij het zakken hou je helemaal je hart vast." Moerman heeft wel de indruk dat het minder wordt nu de dagen langer en lichter worden. "Hopelijk hebben we het ergste gehad."

Vrucht minder aanhouden

Het gewas staat er nog steeds mooi op. De plantbelasting is hoog en neemt nog wat toe. Daarom overweegt hij bij Foronti een tros op 3 te gaan snoeien. Kanavaro snoeit hij sowieso op 5 en niet op 6 zoals sommige collega's doen. "Vorig jaar heb ik dat wel geprobeerd maar die zesde wordt dan toch te fijn."

Veel biologie ingezet

De gewasbescherming gaat dit jaar niet van zelf. "We hebben veel gevochten tegen de wittevlieg. Normaal krijgen we fluitend een goed evenwicht en zetten we alleen preventief beestjes uit. Nu hebben we curatief een mix van sluipwespen moeten uitzetten en dan gaat het hard. In een maand tijd zijn er 20 poppen per vierkante meter ingegaan. Daarnaast hebben we plaatselijk gele linten opgehangen, een keer gespoten met Admiral en gedruppeld met Plenum. Dat heeft niet mijn voorkeur, maar je moet toch wat doen." Met het bijvoeren van Macrolophus is hij half april gestopt. "Ze moeten natuurlijk wel de wittevlieg pakken." Behalve de wittevlieg zijn ziekten en plagen geen enkel probleem. Botrytis en overmatige wortelgroei zijn er niet. "In Limburg ken ik geen enkel bedrijf met overmatige wortelgroei. Misschien heeft het ermee te maken dat we hier allemaal schoon bronwater gebruiken?"

Twee dagvoorraden

De wkk's draaien nog steeds volle bak om maximaal CO2 te doseren. "Alle warmte hebben we nog steeds nodig. Alleen als de stroom heel goedkoop is schakel ik over op de ketel. Dan doe ik het voor 9 uur en na 17 uur rustig aan met doseren." De ec in de mat is rond 4,5 en de druppel-ec  is normaal 3. "Maar bij mooi weer haal ik het tussen 10 en 15 uur uit een tweede voorraadtank waar ik een ec van 2,7 aanhoud. Met die twee voorraadtanks houd je de flexibiliteit terwijl het veel rust geeft omdat de ec en pH veel strakker blijven dan bij een rechtstreekse dosering."

Foto

  • 'Als je curatief sluipwespen moet inzetten gaat het hard'
    Foto: Bert Jansen

Of registreer je om te kunnen reageren.