teeltgeluid

‘Minder rek op gewas’

Er staat een sterk gewas bij Arie Jongeleen in Dongen. Het vele zonlicht draagt daar aan bij.

"Al scheelt het niet zo heel veel in het totale gasverbruik. De laatste weken zien we wel wat besparingen, maar eerder was dat beperkt. Het folie moest er dit jaar ook vrij vlot uit."

De plantbelasting is door de makkelijke groei en zetting hoog, met een mooie kwaliteit zware vruchten. De grofheid bij zeker 90 procent van de vruchten is begin week 15 een 85-er of grover, met een gemiddeld vruchtgewicht rond de 230 tot 232 gram.

"Een week terug dachten we nog: volgende week zullen we niet zo veel snijden. Maar nu valt dat toch mee. En voor volgende week hangen er al weer bruin gekleurde gereed."

Strak bij blijven met indraaien

Het gewas groeit wel, maar de internodiën zijn door de plantbelasting wel minder lang dan in de voorgaande periode. "Er zit minder rek op. Dat hebben we ook liever dan al die lengtegroei." Wel probeert hij iedere twee weken te blijven toppen en draaien. "Je moet wel bij blijven. Anders moet je met deze hoge plantbelasting het touwtje tussen vruchtjes door gaan halen in de kop. Dat kost alles."

Actief klimaat

Er staat een voornacht ingesteld van 17 graden Celsius. Als er veel licht wordt gemeten gaat die instelling automatisch naar 18 graden. Overdag wordt 21 graden Celsius aangehouden. "Hij mag nog heel even doortrekken en dan net even de 22 graden aanraken, zodat de verwarming nog even wat doet bij twijfelend weer. Dan dwing je hem om even door te gaan op een tijdstip dat je anders niet stookt en ook niet lucht."

Het schermdoek loopt dicht als de buitentemperatuur in verhouding tot de kastemperatuur voldoende weg is gezakt. "Hiervoor stond hij nog op buisvraag ingesteld, maar toen kwam het scherm net te vroeg dicht te liggen, en ontstond er soms een te doods klimaat." In de morgen gaat doek bijtijds open.

Pest-in-first

Bij de gewasbescherming is weer een rondje pest-in-first uitgezet voor de spint. "Sinds we dat zijn gaan doen, hoeven we nagenoeg niets meer te doen tegen spint. Hooguit nog een keertje bijwerken."

In een afdeling is een tripsje gevonden. "We hebben daar een paar Orius extra uitgezet."

Tegen luis is een rondje gedruppeld. "Eerst hadden we plekjes bijgewerkt met een rookkaarsje. Maar dat was toch onvoldoende. We hadden een paar stengels met luis gevonden. Ze vreten de kop gewoon op. Voor je die dan weer aan de groei hebt. Dus je wilt geen risico nemen dat het verder uit de hand kan gaan lopen als het buiten nog warmer wordt."

Of registreer je om te kunnen reageren.