teeltgeluid

'Ik bewaar de chemie liever voor als het echt nodig is'

"Het telen onder groeilicht valt me niet tegen", zegt Pieter Geerts van Meer Fresh Products in Meer (B). Hij heeft in de nieuwe kas van 4 hectare het middeltros ras Diamantino staan (plantdatum 21 oktober).

Sinds kerstmis is de afdeling met groeilicht in productie. De weekproductie lag de laatste tijd op ongeveer 1,5 kilo per vierkante meter en gaat de komende weken naar 2 kilo. De kwaliteit is erg mooi met donkerrode vruchten en stevige, groene stelen. "De grofheid viel in het begin wat tegen omdat ik niet generatief genoeg had gestuurd en het klimaat te vochtig was. Maar sinds er standaard een minimum luchtkiertje in staat is het gewas bijgetrokken.  Het staat nu sterk generatief met mooi bladvolume en goede kopdikte. "Eind februari stond het nog zwak generatief. Door de lampen op zonnige dagen in twee stappen uit te schakelen is het gewas generatief én sterk geworden."

Veel licht nodig

Om aan een donkerperiode van 6 uur te komen gaan de lampen nu pas om 2 uur aan. Bij veel daglicht schakelt hij om 10 en 12 uur de lampen in twee stappen uit, maar op donkere dagen blijven ze tot 17 uur branden. "We hebben nu een maximale plantbelasting van 165 tot 170 vruchten per vierkante meter, dus het gewas heeft veel licht nodig." Behalve de eerste tros zijn alle trossen gesnoeid op zes vruchten. Het gemiddeld vruchtgewicht ligt bij de oogst rond 110 gram.
Geerts realiseert al heel lang een etmaaltemperatuur van 19,5 tot 20 graden. Overdag staat de kastemperatuur ingesteld op 20,5 graden met een verhoging van 1,5 graden op lichtintensiteit plus 1 graad op lichtsom (1000-1300 J/cm2) aan het einde van de dag om vocht te sparen. "Dat is nodig om voldoende bladvolume te creëren. Anders wordt het gewas te schraal." De voornacht staat ingesteld op 16 graden en 2 tot 3 uur voor de lampen aangaan wordt opgestookt naar 18 tot 18,5 graden.

Constant minimum buis

Om het vocht af te voeren en generatief te sturen staat er constant een minimumbuis van 44 tot 46 graden. "We verstoken nog iedere week een kuub gas per vierkante meter. We hebben even geprobeerd er minder buis in te zetten, maar dat is slecht bevallen. Dat leidde een maand geleden tot bladrandjes omdat de aangemaakte cellen te zwak waren." Tot Botrytis  hebben de bladrandjes niet geleid. "Ze zijn netjes opgedroogd en we doen er niets aan tot het blad eraf gaat, ook niet preventief. Ik bewaar de chemie liever totdat het echt nodig is. Door de lampen blijft het gewas altijd actief en dus minder vatbaar." Met de biologie gaat het ook erg goed. "We zien nagenoeg geen wittevlieg en het barst van de Macrolophus."

Diffuus glas

Vanwege de generatieve gewasstand heeft Geerts drie weken lang geen blaadje uit de kop gehaald, maar in week 14 komt die gewashandeling weer terug. "Met 4 koppen per vierkante meter wordt het gewas snel dichter. We hebben diffuus glas liggen dus het gewas mag bovenin best wat opener zijn." Tot nu toe zijn alle trossen gebeugeld maar in week 14 gaat hij ermee stoppen. Nu wordt voor het eerst een rondje gedaan om de stengels in de beugels te leggen.

Tot eind februari stond de watergift ingesteld op tijd, maar omdat de zon de belichting steeds meer overneemt is hij overgeschakeld op lichtsom.  De watergift neemt snel toe. "We geven op weekbasis al ongeveer 30 liter per vierkante meter, bij een drain van 30 procent. " De ec in de mat is 4,5 en de pH is 5,7. "De pH is best hoog geweest en was moeilijk naar beneden te krijgen dus er is heel wat ammoniumnitraat bij gegaan."

Of registreer je om te kunnen reageren.