teeltgeluid

‘Vruchten houden groei in toom’

Bij tuinderij Coolen in Ell staat het gewas, dat veel licht heeft gehad, sterk te groeien. De wortels zijn sterk.

De lichtrijke omstandigheden uiten zich ook in een vrij sterke aanleg van vruchten. Rob Coolen: "Die vruchten houden de plant nu wel in toom. Maar we hebben steeds een vrij forse groei gehad. Daarom hebben we toen de dag langer gemaakt en de temperatuur hoger laten oplopen."

Dat werd echter niet te ver doorgevoerd. "Je kunt wel veel kunstjes uit gaan halen, maar het gewas mag ook weer niet te schraal komen te staan. Dan herstelt het zich ook moeilijker. En bij Proloog pakken de vruchten de plant toch wel aan."

Het gunstige weer zorgt dat de komkommers 50 gram zwaarder zijn dan vorig jaar. "Alleen de prijzen kloppen niet voor deze tijd van het jaar. Die zijn veel te laag."

Draden omlaag

In de afdeling waar herfsttomaten op de teeltgoten hebben gestaan, zijn de gewasdraden omlaag gehaald. Deze waren tijdelijk in haakjes gehangen, maar nu moesten de draden weer omlaag om makkelijk te kunnen oogsten van het komkommergewas.

Onderin het gewas begint iets schot te komen dat weggehaald moet worden Binnenkort zal verder het glas een keer machinaal gewassen gaan worden.

Aan plagen is er gelukkig nog niets te zien, al blijft Coolen er alert op. Preventief zijn spintroofmijten gestrooid en is er swirskii uitgehangen. Vorig seizoen zijn de planten op het laatst van de teelt stevig behandeld om spint te doden. "Vorig jaar was spint heel moeilijk onder controle te houden, ondanks dat we volop biologie hadden ingezet en chemisch hebben ingegrepen."

Warmere nachten

In de morgen wordt opgestookt naar 20 graden Celsius. Om 16.00 uur gaat de temperatuur naar 19 graden, en om 17.30 uur wordt de voornacht van 17,7 graden Celsius ingezet. Rond 23.00 uur gaat de temperatuur in warmere nachten pas weer naar 18,5 graden. Bij een snellere afkoeling mag de temperatuur uiteraard sneller terug komen.

Overdag lucht hij op 25 graden Celsius, waarbij de kastemperatuur vanwege de sterke groei mag doorlopen tot 26,5 graden. Vocht is geen probleem. De dakbereging heeft tot nu toe nog niet aan gehoeven. "Mocht er later een vochtprobleem beginnen te ontstaan, dan gaan we een beetje luchten boven het scherm."

Vanwege de langzame afkoeling trekt hij het scherm iets later dicht. Bij 11,5 graden buitentemperatuur mag het schermdoek sluiten. "De plant-temperatuur koelt sneller af dan je denkt bij heldere nachten met veel uitstraling."

Minder stoken

Door het zachte weer hoeft dit voorjaar iets minder gestookt te worden. "Al valt de hoeveelheid besparing met anderhalf tot twee kuub per vierkante meter toch wel tegen, ten opzichte van wat je zou verwachten. Maar de dagen zijn nog kort. En de buis ligt begrensd, dus in koude jaren stookte je niet heel veel meer. Wel kun je nu de gewenste nachttemperatuur halen en een grotere plantsnelheid realiseren." Op grond van de opgegeven weersverwachting is de komende tijd wel een grotere besparing te verwachten.

Of registreer je om te kunnen reageren.