weblog

KCB: prima Hollandse glasgroente

De productie van Hollandse glasgroente is voor komkommers in volle gang. Door de voortreffelijke kwaliteit hiervan zijn de Spaanse komkommers geen concurrent meer.

Prachtige homogene partijen, die door een grote telersorganisatie terecht het predicaat I-Super (I-S)  werden gegeven. Nu zal de huidige generatie niet direct meer weten welke eisen er twintig jaar geleden aan een superkwaliteit werden gesteld: in ieder geval beter dan de gangbare klasse I en dat waren ze.

Ditzelfde gold ook voor de aubergines. Ik zag een partij met een onberispelijke kwaliteit, enkele andere partijen benaderden dit. Al jarenlang is de aubergine een product zonder gebreken. Dat was in bovengenoemde periode wel anders. In het vroege voorjaar zag je volop ingezonken plekken als een soort uitdroging. Als oplossing werd de gehele pallet in folie gewikkeld en druipend van de condens afgeleverd.

Product dat nog volop buitenlandse concurrentie moet gedogen is de paprika. Hoewel de aanvoer van gele en rode paprika op gang begint te komen, staan er nog volop Israëlische. Nederlandse partijen waren van goede kwaliteit, hoewel er bij enkele rode partijen heel kleine staartjes voorkwamen, die soms afgebroken waren en een heel klein wondje veroorzaakten. Hierbij vond ik de teler niet voldoende alert, want het fenomeen staartjes kan toch geen verrassing zijn. Israëlische paprika's waren nog best redelijk van kwaliteit maar zwak van houdbaarheid. Een klein wondje betekende een rotte plek. De meeste paprika's werden in de zogenaamde stoplichten verhandeld. Meestal groen uit Nederland en rood en geel uit Israël.

Tomaten kwamen uit zowel Nederland als uit het buitenland. Nederlandse tomaten waren gemiddeld goed,  buitenlandse niet veel minder.

Glassla was van grote omvang maar wel een paar dagen oud. Het snijvlak was bruinverkleurd. Een keer werd de sla 'hart op kont' verpakt, de andere keer 'hart op hart'. De laatste methode heeft de voorkeur daar er geen verkleurd melksap op het blad kan komen. De kwaliteit was goed. Al met al plezierig, om zoveel mooie producten te zien.

Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) voert import- en exportinspecties van verse groenten en fruit, snijbloemen en potplanten uit. Ook controleert het de kwaliteit van de verse groenten en fruit die binnen Nederland wordt verhandeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.