teeltgeluid

'Ik verwacht hele mooie trossen te oogsten'

"Het groeit naar behoren en de zetting is goed. Ik heb een mooie kwaliteit gewas staan", zegt Geert Koot in Poeldijk in een eerste reactie.

Hij heeft dit jaar zijn hele bedrijf (4,7 hectare) vol staan met het nieuwe ras Foundation van Nunhems. De planten zijn geënt op onderstam Optifort en zijn op 18 december geplant. Halverwege vorige week stond de vijfde tros volledig in bloei. De eerste trossen zijn goed gezet. "Ze  waren in aanleg best vegetatief maar ze zijn erg goed van kwaliteit geworden. Dit ras geeft sowieso minimaal bonken, zeker niet na tros twee. Ik verwacht straks hele mooie trossen te gaan oogsten."

Blad uit buik

De gewasgroei verloopt helemaal volgens verwachting. Hij was gestart op een plantafstand van 52 centimeter en is in twee stappen (week 4 en week 8) teruggegaan naar 35 centimeter (3,5 stengels per vierkante meter). "De dieven zijn er redelijk tot goed uitgekomen. We zien nu de eerste bloei op de eerste trosdief en die tros ziet er stevig uit." Hoewel de trossen sterk zijn worden ze zeker tot en met week 11 gebeugeld. Van de onderste trossen haalden scholieren vorige week de beugels al weer af. "Die trossen gaan niet meer knikken. Ik bewaar de beugels om ze volgend jaar, na ontsmetting, weer te kunnen gebruiken." Een ander extra werkje is het wegsnijden van een blad uit de 'buik' van het gewas. "Dat doen we nu voor het eerst om de trossen meer licht en lucht te geven."

Ruimer water

Nu de plant goed belast is, geeft Koot weer ruimer water. "De beheersfase is nu echt voorbij. Die extra stengels vragen om meer water en de uitgroeiende vruchten mogen ook niets tekort komen. De ec in de mat was 8, maar door de mat her te verzadigen is hij al weer gedaald naar 4,5 tot 5." De watergift start om 9.45 uur met drie grote beurten van 225 milliliter. Tussen 11.45 en 14.30 uur geeft hij water op lichtsom: iedere 75 Joules een druppelbeurt van 170 milliliter. "Ik probeer zo een drain te realiseren van 10 tot 15 procent. 's Nachts geef ik geen beurten en teren de matten weer 9 procent in."

Gezond gewas

De gerealiseerde etmaaltemperatuur is sterk afhankelijk van de hoeveelheid licht. Op zonnige dagen haalt hij 19 graden, op donkere tussen 17,5 en 18 graden. "Maar de laatste dagen hebben we veel licht dus het gaat lekker hard." De voornacht staat ingesteld op 14,5 graden en gaat op lichte dagen pas om 18 uur in. Vanaf 23 uur stookt hij op naar 17,5 graden plus een lichtverhoging van maximaal 0,5 graden. Na de ochtenddip van 17 graden stookt hij vanaf 9.30 uur op naar een dagwaarde van 22 graden plus 2 graden lichtverhoging. De ramen staan 0,5 graden boven de stookwaarde ingesteld.

Het gewas is nog gezond. Preventief zet hij sinds de derde week van januari wekelijks 1 Encarsia-sluipwesp per vierkante meter uit. Zodra hij wittevlieg gaat zien verhoogt hij die hoeveelheid. Pas in week 12 komen daar Macrolophus-roofwantsen bij.

Of registreer je om te kunnen reageren.