teeltgeluid

'Beyonce heeft de neiging ervandoor te gaan'

"De hartvrucht en de daarop volgende zetting, het is er allemaal aangekomen. Maar Beyonce heeft toch de neiging ervandoor te gaan", zegt Tom Bos in Vierpolders.

"Het heeft best veel moeite gekost om het gewas in balans te krijgen maar het begint nu wat makker te worden. Je ziet de topjes korter worden en er valt nu zelfs een enkel bloemetje van een zijstengel af. Dat betekent dat de plant zelf de plantbelasting gaat regelen. Het begint eindelijk naar mijn zin te staan. In 2013 had het gewas eerder last van zijn vruchten. Nu hebben we zoveel licht gehad dat de plant maar door denderde."

Deze week hangen er achttien tot negentien vruchten per vierkante meter verdeeld over vier stengels per plant. In de laatste week van februari is Bos begonnen met knippen. "Door de grove kronen beschadigden ze erg gemakkelijk met bruinverkleuring tot gevolg. We hebben de werknemers geïnstrueerd om ze niet bij de kroon beet te pakken, ze niet met de kronen op elkaar te leggen en ze heel voorzichtig te behandelen."

Zo lang mogelijk vijf dagen oogsten

De kwaliteit is nu goed. Iedere week wordt er op donderdag een vrijdag voor de twee keer rond geoogst. "We willen niet verrast worden door de hoeveelheden en de grofheid in toom houden. Ze zijn al weinig waard, maar de 4-tjes brengen nog minder op." Het gemiddeld vruchtgewicht ligt in de eerste oogstronde op 340 tot 350 gram, aan het eind van de week op 310 gram. De productie ligt iets voor op 2013 toen door het donkere weer het vruchtgewicht lager lag. "Toen oogstten we een groot deel van het jaar zes dagen per week om het vruchtgewicht in de hand te houden. We waren net gegroeid van 4 naar 6,5 hectare en wilden ook de arbeid beter verdelen. Maar nu willen we zo lang mogelijk vijf dagen blijven knippen om niet te veel werkdruk op het weekend te krijgen."

Minder extremen nodig

Nu het gewas wat rustiger gaat groeien kan het klimaat ook minder extreem worden gemaakt. In week 12 was de gemiddelde etmaaltemperatuur nog 21,5 graden met een voornacht van 16 graden en vanaf 22.30 uur opstoken naar de nanacht van 20,5 graden om 5 uur en nog een graad hoger bij zonsopgang. Vanaf 9 uur mag de kastemperatuur op licht nog 6 graden hoger uitkomen: 27 tot 28 graden in de middag.

Zolang de wkk draait doseert hij daarmee CO2. Anders neemt de ketel het over zolang er warmtevraag is en de buffer niet vol dreigt te raken. "Met de ketel is de CO2-concentratie 800 tot 900 ppm en met de wkk mag er nog zo'n 150 ppm bovenop komen, maar als de ramen open gaan komt het niveau niet meer boven 600 ppm."

De ec in de mat 3,2 terwijl er 3,3 wordt gedruppeld. Wel valt op dat het kaliumgehalte nog steeds gemakkelijk wegzakt. "We geven al veel extra mee maar we hebben het toch weer verhoogd na de analyse-uitslag van vorige week."

Koppen is begonnen

Bos is begonnen met het koppen van de langste stengels om het gewas gelijker te krijgen. "Het gewas is best al lang en de sterkste stengels pakken het meeste licht. We hebben nu zo'n 25 a 30 procent van de stengels gekopt. We doen dit altijd wel een paar keer per jaar." Het gewas is wel erg gezond. "We hebben alleen een plekje met wittevlieg waar we elke week wat Encarsia hebben ingezet, maar de wittevlieg is nogal hardnekkig." Verder is er wat spint en trips maar veel is het niet. De meeste biologie zit er wel in: Montdorensis- en Californicus-roofmijten en een mix van Encarsia en Erethmocerus. "De Montdorensis had moeite met aanslaan dus daar zetten we nog extra van uit om ze op niveau te krijgen."

Of registreer je om te kunnen reageren.