teeltgeluid

‘Lucht aanzuigen boven foliescherm’

In de 12 december geplante belichte afdeling met komkommers probeert Harry Vollering van kwekerij De Springplank in Dongen etmaaltemperaturen richting 23,5 graden Celsius te draaien.

"We hebben een tijd op 22,5 graden gezeten, maar dat was te laag. We hebben drie weken lang steeds net iets te weinig geproduceerd." Het koeler telen gaf wat te weinig bladafsplitsing, waardoor twee keer een setje van twee vruchten is aangehouden, in plaats van het om en om dunnen.

Extra schermdoek

Naast het bestaande verduisteringsdoek voor de belichting is er dit jaar op hetzelfde dradenbed ook een helder doek aangebracht. Daar heeft hij dankbaar gebruik van gemaakt. Er konden flink wat extra schermuren gemaakt worden, al dan niet met kieren trekken. Maar eigenlijk is het doek in eerste instantie om in de zomer echt zijn aanvullende nut te gaan bewijzen voor de teelt, bij het wegschermen van overtollige instraling.

Spint

Aan plagen is er al wat wittevlieg waargenomen. Het was echter vooral spint die de kop op stak, waardoor een correctie toegepast moest worden. "In een belichte teelt komt spint wat makkelijker naar beneden toe. Het was ook een zachte winter waarin weinig is doodgevroren."

Vlotte start

In de onbelichte teelt, een januari-planting met Proloog, zijn er halverwege week 9 ruim acht stamvruchten weg. In het begin konden heel vlot drie stamkomkommers geoogst worden, maar na week 6 kwamen nieuwe vruchten er minder snel bij. Er hangen nog drie stammers en de rank schiet ook al aardig op.

Ventilatie bij AC-folie

Het vaste AC-foliescherm zit er nog in. Ondanks zacht weer valt het mee met de vochtigheid onder het folie. "We halen lucht van boven het folie die de ventilatoren er onder het folie weer uit blazen. Dat gaat goed met dat hele folie-avontuur. Het gewas staat mooi te groeien."

De temperatuur staat ingesteld op 21 graden Celsius overdag en 19 graden in de nacht. "Een beetje afhankelijk van de hoeveelheid licht die je krijgt."

Of registreer je om te kunnen reageren.