teeltgeluid

'Kort erop blijven zitten met het dieven'

Piet van Onselen in ’s-Gravenzande heeft dit jaar aubergines van het ras Bartok laten enten op onderstam Kaiser.

Vorig jaar werd van onderstam Beaufort overgestapt naar Maxifort om een hogere productie te realiseren, maar deze stap naar extra groeikracht bleek te groot. Een proef met de Kaiser, die tussen de twee eerder genoemde rassen in ligt qua groeikracht, bleek wel een goede verhouding op te leveren tussen een iets hogere productie en voldoende beperking in groeikracht.

Van Onselen: "Wij hebben een 4-rijen systeem, zodat de planten iets ruimer staan dan bij een V-systeem. Ook teelt ik in het begin altijd iets rustiger." Die twee maatregelen bij elkaar zorgen dat er makkelijker een wat sterker gewas staat dan bij de meeste collega's, wat om een iets generatievere onderstam vraagt.

Dieven kort bijhouden

Begin week 7 is Van Onselen het derde rondje aan het dieven." Ik zit er kort op. Met elke dief die je te groot laat worden, gooi je energie weg. En de kop wordt ook iets sterker en zwaarder als je de dieven niet te lang laat worden."

De zetting is goed verlopen. De tweede ring bloeit, met sterke bloemen ondanks donkere dagen. "Het scheelt daarbij ook dat ik een rustig temperatuur-niveau heb." Nu de eerste vruchten 4 tot 5 centimeter groot zijn, is de periode van interen voorbij. In week 7 heeft hij voor het eerst drain gehad. "Op zonnige dagen wil ik nu drain zien. Met donker weer nog niet." Er wordt 3,5 EC aan voeding meegegeven. De mat-EC ligt rond de 4 EC.

Ontwikkeling met golven

De gewasontwikkeling tot nu toe verloopt naar tevredenheid. "Het gaat wel met golven. De eerste tien dagen van de teelt hadden we veel licht, toen weinig, dan weer vier tot vijf dagen met zon, en in de afgelopen periode was het weer donker."

Na een start op 22 graden Celsius vlak heeft hij de temperatuur langzaam wat laten zakken naar 21/22 graden en later naar 20/21 graden Celsius. "We zitten nu al weer een poosje op 18,5 graden in de nacht en 20 graden op de dag."

Vast folie eruit

De eerste drie weken lag er een vast folie onder het beweegbare Formalux-doek. Dit jaar heeft het folie er vanwege het zachte weer niet lang in gelegen. "Bij ons ligt het er nooit zo lang in. Tenzij het vriest, gaat het eruit als de temperaturen tussen de 18,5 en 20 graden uit gaan komen. Anders zou je te weinig pijp krijgen, en dat is niet de bedoeling."

Met zacht weer gaat het doek gemiddeld rond 9.30 uur open en tussen 16.30 uur en 17.00 uur weer dicht. Gedurende twee nachten was het zelfs zo zacht dat het om 23.00 uur pas dicht liep, en er een voornacht van 17,5 graden Celsius werd aangehouden. "Zo'n voornacht en een scherm dat later dicht gaat zal straks, naar maart toe, meer gaan gebeuren."

Swirskii inzetten

Na het planten is twee keer een bespuiting met Vertimec toegepast. Voorheen was dat drie keer, maar vanwege een laag tripsniveau vond hij een derde ronde niet nodig. "Ik ben nu preventief zakjes met swirskii aan het ophangen, vooral tegen trips en wittevlieg. Die swirskii verspreidt zich toch wel, omdat die ook van stuifmeel leeft." Tegen spint en luis wordt pas wat ingezet als deze plagen waargenomen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.