weblog

KCB: volop Spaanse en Israëlische paprika's

In mijn rondgang begin week 9 kwam ik nog volop Spaanse en Israëlische paprika's tegen. Deze herkomsten vertoonden enige gelijkenis.

De rode paprika's waren kwalitatief beter dan de gele en oranje. In deze beide laatste kleuren zag ik regelmatig een vrucht met een rottend plekje, veelal veroorzaakt door een kleine beschadiging. Daarnaast kwam er bij meerdere partijen een lichte mate van vervuiling voor. Het lijkt erop dat handelsbedrijven en supermarkten er soepeler mee omgaan dan dat de norm aangeeft, namelijk nagenoeg vrij van zichtbaar vreemde stoffen.

Groene paprika's uit Nederland stonden er al volop. De kwaliteit hiervan was goed maar telers, haalt u alstublieft de bloemresten van de vruchten! Dit is geen gezicht en ze kunnen bij natslaan gaan smetten.

Tomaten stonden er uit Nederland en uit Spanje. Hierbij had ik mijn keuze gauw gemaakt, hoewel ook partijen trostomaten uit Spanje goed waren. Ook hier eenzelfde opmerking over vervuiling. Losse tomaten uit Spanje toonden zich niet. Te licht van kleur voor deze tijd en veel grauwe vruchten.

Dan was de partij Nederlandse aubergines die ik zag wel even anders: geweldig, glanzend en stevig. Als uit de fabriek!

Komkommers mochten er ook zijn. De kleur is de laatste tijd flink bijgetrokken, waardoor partijen zich goed presenteerden. De meeste komkommers die ik zag waren in folie verpakt.

Tot slot waren spruiten nog van prima kwaliteit en stond er nog een partij witlof met blanke kroppen maar met roodverkleurde snijvlakken, ze waren dus enkele dagen oud.

Voor de glasproducten zou ik zeggen: laat het voorjaar maar losbarsten!

Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) voert import- en exportinspecties van verse groenten en fruit, snijbloemen en potplanten uit. Ook controleert het de kwaliteit van de verse groenten en fruit die binnen Nederland wordt verhandeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.