teeltgeluid

'De eerste hartbloemen buigen mooi af'

"De eerste bloemen gaan open dus morgen komen de eerste hommels, twee kasten op de 2,5 hectare die 2 januari is geplant", zei Tom Bos uit Vierpolders begin vorige week. De overige 4 hectare heeft hij op 7 januari geplant. Het hele areaal is van het ras Beyonce op onderstam Maxifort.

Het plantmateriaal zag er redelijk compact en groeizaam uit en kwam met weinig schade op de mat te staan. In de eerste paar weken heeft Bos dag en nacht op 22 graden gestookt onder het vaste ac-folie en beweegbare scherm. Sinds week 4 heeft hij een dag-nachtverschil aangebracht: 22 graden overdag met 5 graden lichtverhoging (tussen 80-200 W/m2), een voornacht van 19 graden en vanaf 22.30 uur opbouwen naar de nanacht van 20,5 graden.

Alle takken

"Het groeit goed door en we zijn nu de eerste twee koppen voor het eerst aan het indraaien. De eerste hartbloemen zijn er goed aangekomen en buigen mooi af doordat ze sterk zijn. Het is natuurlijk afwachten wat het weer doet, maar het ziet ernaar uit dat de hartvrucht er goed aan komt. Zo'n stuurvrucht is wel belangrijk bij een sterke groeier als Beyonce." Door het vierstengelsysteem gaat de dichtheid van 1,25 naar 5 stengels per vierkante meter. De eerste splitsing heeft twee uniforme stengels opgeleverd en ook de tweede splitsing ziet er goed uit. "Beyonce geeft vrij gemakkelijk alle takken." Een blaadje uit de kop halen is nog niet nodig. "Daar beginnen we pas rond half februari mee."

Generatief sturen

Hoge luchtvochtigheid lijkt voorlopig nog geen groot probleem onder het ac-folie. Wel heeft hij er al twee keer om de 4 paden gaten ingemaakt om vocht af te voeren. Zo hoopt hij het ac-folie er nog een paar weken in te kunnen houden.

Om generatief te sturen wil  hij het vochtgehalte van de steenwolmatten verlagen van 75 naar ongeveer 70 procent. "De planten zijn goed ingeworteld, maar ik wil meer vertakkingen boven in de mat zien." De planten krijgen hooguit een druppelbeurt van 125 milliliter in de avond (3,8 ec; pH 5,3). Maar hij slaat ook wel eens een of twee dagen over.

Montdorensis in de hoofdrol

Om op zeker schoon te starten heeft Bos twee rondjes gespoten met Vertimec tegen trips en spint en Altacor tegen rupsen. "We zagen tijdens de teeltwisseling wat motjes dus we wilden het risico niet lopen." Na een wachttijd van meer dan twee weken begint hij met inzetten van natuurlijke vijanden. Daarbij speelt de roofmijt A. montdorensis een cruciale rol. "Het is een alleseter die naast trips en spint ook wittevlieg aanpakt. Roofwants Macrolophus komt er niet in. Het duurt lang voordat je een populatie hebt opgebouwd, als je die hebt dan wordt het risico op Mucor-verspreiding weer groter. En als je wat tegen de wantsen moet doen, ben je de Macrolophus-populatie zo weer kwijt." Bos zet daarnaast Phytoseiulus in tegen spint. Ook Orius komt er niet in. "Ook die prikt in de vruchtbeginsels en verspreidt zo Mucor."

Of registreer je om te kunnen reageren.