teeltgeluid

'Je moet met lampen boven de tomaten constant alert zijn'

Bij Peter van Bree in Meijel is de helft van het bedrijf al weer groen. Hij is op 9 oktober voor het eerst een belichte teelt gestart op 2 hectare. "Het is wel wennen. Alles gaat heel snel onder de lampen dus je moet constant alert zijn." Door lampen op te hangen (13.000 lux=170 umol/m2/sec) kan Van Bree nu het hele jaar door Tom4life leveren met ras Lyterno dat hij samen met nog een teler levert aan veiling ZON.

 

Scheuten mooi gelijk

De planten waren bij aflevering wat aan de vegetatieve kant maar dat is goed bijgetrokken. Vorige week bloeide de zevende tros al dus de plantbelasting neemt snel toe. De planten staan op een afstand van 50 centimeter. In twee stappen gaat dat naar 37,5 centimeter. De scheuten zijn dit jaar heel mooi gelijk. "We hebben ze nu op het derde blad laten toppen, een blad hoger dan andere jaren. Dat heeft goed uitgepakt." Zoals in de voorgaande twee jaar staan de planten op onderstam 141 van De Ruiter. "Dat zorgt voor meer groeikracht aan het einde van de teelt."

Veel eerder actief

Na de eerste drie weken is hij begonnen de belichtingsuren op te bouwen naar behoefte van de plant. "Voor de plant heb je 150 Joules per dag nodig en voor iedere tros 100 Joules extra." Vorige week gingen om 2 uur 's nachts de lampen aan en bleven ze tot zonsondergang branden. "Met de watergift is het goed opletten want de planten zijn veel eerder actief." Om 6 uur 's morgens krijgen de planten de eerste druppelbeurt. Met het beperkte daglicht is de watergift voornamelijk op tijd en niet op instraling geregeld.

Snelle plaagontwikkeling

Van Bree is best tevreden over het verloop van deze nieuwe teeltmethode. "De zetting verloopt heel goed. De trossen hebben een mooie kwaliteit." Alle trossen worden op 6 gesnoeid. Wekelijks worden trosstelen geschraapt en blad gesneden. Bij het indraaien wordt ook een blaadje uit de kop gehaald. Niet alleen de gewasontwikkeling gaat snel. Ook de plaagontwikkeling moet goed gevolgd worden. "We hebben al een keer rupsen moeten bestrijden en met wittevlieg is het opletten. We hebben al Macrolophus ingezet, maar geen sluipwespen. Die schijnen het in de belichte teelt moeilijk te doen.

Uitdikken en oogsten

De CO2 en de warmte komen nu volledig van de wkk van 2 MW. De ketel heeft alleen in het begin gedraaid toen nog niet belicht werd. Omdat de teelt in de andere afdeling weinig vraagt, is er warmte genoeg.  De oude teelt houdt hij aan tot half december, wanneer de belichte teelt in productie komt.  "Er hangen in de onbelichte teelt nog 3 trossen per stengel. Ze dikken goed uit en zien er prima uit. Het is daar alleen nog maar oogsten."

Of registreer je om te kunnen reageren.