teeltgeluid

‘Iets vroeger begonnen met schermen’

De herfstteelt is ten einde bij tuinderij Coolen in Ell. Het gewas wordt halverwege week 45 afgesneden. Productietechnisch is het goed gegaan, met een wat hoger gemiddeld vruchtgewicht.

Een tegenvaller is wel de aantasting met bontvirus. Rob Coolen: "Je weet niet waar het vandaan komt. Er staan hier wel veel courgettes in de buurt. En vogels daar vandaar vliegen hier 's nachts de kas binnen."

Oogstmesjes zijn ontsmet met Virkon om verspreiding te beperken, en ook tijdens gewaswerkzaamheden is ontsmetting toegepast. Inmiddels is het virus toch verspreid over de hele tuin te vinden.

De teeltwisseling zal ondanks het komkommerbontvirus niet veel meer extra aandacht krijgen dan normaal. "Qua hygiëne doen we elk jaar al net alsof we bontvirus hebben. We werken de hele lijst weer af, en hopen dat we volgend jaar geen virus meer hebben."

Blad weghalen onderin

Er was wat spint en een wittevliegje te zien, maar plagen zijn onder controle gebleven. "Tegen de wittevlieg hebben we encarsia uitgezet en tegen trips zakjes swirskii. Tegen spint hebben we in de herfst geen biologie gebruikt.". Een paar keer Floramite en Nissorun waren voldoende als correctie.

Meeldauw is ook hard meegevallen, mede dankzij de bijwerking van Luna Privilege tegen Botrytis. "We hebben wel wat valse meeldauw gehad."

Tegen Botrytis is nog een keer onderdoor gespoten met Switch. "Ook knippen we al een paar jaar onderin vier bladeren weg, om onderin het gewas wat meer luchtbeweging te houden."

Intensiever schermen

In lijn met principes van Het Nieuwe Telen zijn er meer schermuren gepakt. "Ook tegen uitstraling hebben we meer geschermd, om het gewas niet te ver af te laten koelen. En dit jaar zijn we iets vroeger begonnen met schermen. We hebben daar geen nadelen van gezien. Het gewas was vrij open, wat het minder gevoelig maakte voor Botrytis. We luchten ook boven het scherm, om toch uitwisseling te houden."

Mede dankzij de scherm- en teeltstrategie is een paar kuub gas minder gebruikt. "Al hielp het zachte voorjaar daar ook bij. En begin november hadden we hier ook het record van warmste plek van Nederland."

Gezond gewas herfsttomaat

In een andere kas staat een viertrossenteelt herfsttomaat, waar eind november de eerste oogst wordt verwacht. "Het loopt naar tevredenheid. Er hangen zware tomaten aan. Als er niets raars gebeurt, dan komen de kilo's er wel aan."

Het gewas staat er gezond bij. Een enkel wittevliegje en een spatje meeldauw." Tegen dat laatste hangen er zwavelverdampers.

Of registreer je om te kunnen reageren.