teeltgeluid

‘Elk jaar lijken prijzen eerder terug te vallen’

Bij Zwingrow in Poeldijk worden halverwege week 45 de laatste paprika's geoogst.

De helft van het gewas is al de kas uit voor de teeltwisseling. De kwaliteit is tot het einde van de teelt toe goed gebleven. Bart van der Valk: "Al had ik van het laatste wat meer verwacht. Het valt toch tegen wat er af komt en wat er aan klein en groen blijft hangen. En de 85ers leveren nog wat geld op, maar de rest is te goedkoop om te oogsten en te sorteren."

Het valt hem ook op dat de handel elk jaar iets eerder terug lijkt te vallen. "Eerder was week 45 altijd nog wel een leuke week, nu valt week 44 al tegen met de prijzen."

Over de hele linie valt de prijsvorming dit jaar tegen, zeker gezien het feit dat er dit jaar over de hele linie weinig kwaliteitsproblemen in de paprikateelt zijn. "Zelf hebben we ook bijna geen binnenrot gehad. En naar het eind toe geen last van andere ziekten of plagen." Dat laatste is gunstig. "Om een rups op het eind maak ik me niet zo druk, maar trips die weg kan kruipen is ernstiger. Die kan hard om zich heen slaan in het voorjaar."

Op tijd opstoken

Tegen het eind van de teelt is intensief geschermd. "Elk jaar gaan we iets sneller schermen. Bij 14 graden gaat het doek al dicht. We proberen het laatste restje van de productie energiezuinig te realiseren. Je moet daarbij dan wel in de gaten houden dat je 's morgens op tijd op temperatuur bent, en het scherm bijtijds opent als de zon doorkomt. Liever 's morgens meer opstoken dan in de nacht het scherm langer open laten en wat lagere temperaturen aanhouden."

Matten droog trekken

Zwingrow is een van de weinige bedrijven die nog op foam teelt. Maar het bevalt nog goed. De meerjarige matten worden buiten gestoomd. "Je ziet dat het humusgehalte steeds wat verder oploopt, en je de watergeefstrategie bij de hergebruikte matten iets moet aanpassen. Ze worden steeds natter."

Het goed droog trekken aan het eind van de teelt vraagt aandacht, met een aangepaste watergift. "De laatste weken ben je steeds aan het voelen aan de onderkant van de mat. Er moet voldoende water in blijven om het gewas in stand te houden, maar je wilt de matten zo droog mogelijk hebben om ze goed te kunnen stomen en om het arbeidsplaatje bij het uitruimen zo min mogelijk intensief te maken."

Elke week planten bekijken

Inmiddels is Van der Valk al weer volop bezig met het nieuwe teeltseizoen. "Vanwege bedrijfsuitbreiding gaan er op een andere locatie in week 46 er al weer nieuwe planten in, met een vierweeks plantje. We gaan twee keer per week kijken. We steken er zelf een hoop tijd en energie in om het goed na te lopen, en om te sparren met plantenkweker over de opkweek. Met het notitieboekje en de ervaringen van eerdere jaren erbij. Daar heb je met elkaar veel aan, om waar nodig op tijd bij te sturen."

Alert op virus

Tijdens de teeltwisseling wordt zoals altijd weer veel aandacht aan de hygiëne besteedt. "Zeker nu er een nieuwe stam van tabaksmozaïekvirus is gevonden. Roken binnen het bedrijf is bij ons dan ook verboden en een doodzonde, ook tijdens de teeltwisseling. We letten daar strikt op, met name bij de loonwerkers. Die willen daar nog wel eens weinig begrip voor hebben en onderschatten wat de risico's voor onze teelt zijn. 'Die dieselmotor van de hakselaar staat toch ook in de kas te stampen', zeggen ze dan. Maar dat is geen virus-stamper. Een sigaret kan dat wel zijn."

Ook in de teelt zal direct begonnen worden met handen dopen in melk. "Alles om de kans op virus tot een minimum te beperken. Je kunt het je niet veroorloven om daar laks mee om te gaan."

Of registreer je om te kunnen reageren.