teeltgeluid

'We willen het hele jaar Tom4Life kunnen aanbieden'

'De teelt verloopt nog steeds voorspoedig. De zetting is goed en de kwaliteit is prima", zegt Peter van Bree in Meijel.

Begin vorige week heeft hij in de helft van de kas de planten heel fijn gekopt zodat op 6 oktober de laatste bloei komt. "Door er een heel klein kopje uit te halen verwacht ik dat de plant meer energie in de laatste trossen zal steken dan in de groeipunt."

Op de andere helft van het bedrijf zijn vorige week al de laatste trossen geknipt en wordt alles in gereedheid gebracht voor overschakeling op een belichte teelt die 10 oktober wordt geplant. "We willen voor ons segment Tom4Life graag klanten binden door het hele jaar te kunnen leveren. Met een ras als Lyterno moet je het niet van de kilo's hebben maar van de afspraken met vaste klanten." Het ras met verhoogd lycopeengehalte en hoge brix komt in productie veel tekort. "Hij blijft al gauw 15 procent achter op de standaard 100-grams-rassen, dus je moet het gewoon hebben van de speciale markt. Dat valt niet mee in een jaar als dit. Het is een kwestie van een lange adem."

'Goed gevoel'

De belichtingsinstallatie van 13.000 lux (170 umol/m2/sec) is de afgelopen weken al grotendeels aangelegd boven het oude gewas. De wkk van 2 MW is qua elektriciteit precies toereikend voor de 2 hectare met lampen en levert het grootste deel van de warmte voor de onbelichte 2 hectare. "Ik heb een goed gevoel bij deze investering en we hebben het met de bank goed in elkaar kunnen sleutelen."

Constant op reserve telen

Voor de doorteelt blijft het zaak op kracht te blijven telen. "De zetting, kwaliteit, smaak en houdbaarheid van de vruchten is zo het hele jaar goed gebleven. Maar het zwakke punt van Lyterno blijft toch zijn gevoelige groene delen die gemakkelijk uitdrogen en in het verleden weleens gele kronen lieten zien." Dit jaar zijn gele kronen geen probleem geweest. "Je moet bij dit ras beslist niet gaan jagen en constant wat reserve inbouwen." Ook nu teelt hij rustig en koel. Vorige week lag de etmaaltemperatuur tussen 17 en 17,5 graden. "We telen als onder een afdak, lekker luchtig." De voornacht van 14 graden gaat al om 17 uur in en duurt tot 2 uur. In de korte nanacht van 17,5 graden wordt het gewas goed geactiveerd voor zonsopkomst. In de middag staat een kastemperatuur van 20 tot 21 graden ingesteld."

Tros behandelen

Om knikken te voorkomen worden de trossen al sinds eind augustus behandeld door de steel aan de onderkant te schrappen. Het gewas is nog bijzonder gezond. "We hebben helemaal geen Botrytis terwijl  we er het hele jaar al geen bestrijding hebben hoeven uitvoeren. Er zit wel wat wittevlieg die we met Plenum behandeld hebben."

Of registreer je om te kunnen reageren.