teeltgeluid

'We plukken de laatste tomaten'

Het is de laatste weken best druk op het bedrijf van Wouter Moerman in Maasbree. "We plukken in week 44 de laatste tomaten. Dat betekent dat we deze en vorige week een productie hebben van 2,5 a 3 kilo per vierkante meter."

De kwaliteit is nog steeds goed, al zit er wel wat meer sorteerwerk aan, vooral bij de 'grove vleestomaten (ras Foronti). "We hebben nog een mooie bak tomaten, maar je ziet vooral bij de 4 keer B wel eens een zwelscheurtje of afwijkende vorm. Omdat we zo vroeg beginnen zijn de planten in de zomer ouder waardoor de zetting eerder te kort schiet." Ook het donkere vochtige weer en de hoge plantbelasting in augustus hielp niet mee. "Het voorjaar en zomer waren heel makkelijk. Maar we hebben dit najaar duidelijk wat productie ingeleverd. Dat geldt vooral voor de grove vleestomaten. Bij Kanavaro gaat het net wat makkelijker."

Makkelijke afrijping door mooi weer

Het telen stond vanaf begin oktober in het teken van de afrijping van de vruchten. "We hebben ruim twee weken lang een etmaaltemperatuur van boven 20 graden gerealiseerd. Het goede weer maakte het best makkelijk om dat te halen." Sinds vorige week houdt hij weer wat lagere temperaturen aan omdat de vruchten goed doorrijpen. Door het warme voorjaar heeft hij dit jaar minder gas gebruikt dan andere jaren, maar het verschil is niet erg groot. "Bij vleestomaat durven we de grens niet op te zoeken. Vruchten van 250 gram hebben in de ochtend veel tijd nodig om op temperatuur te komen zodat ze niet nat slaan." Een vast scherm komt er niet in. "We starten zo vroeg dat het gewas al te veel vocht produceert tegen de tijd dat het echt koud wordt. Bovendien gaan we met kerstmis al terug naar etmaaltemperaturen rond 17 graden zodat er minder valt te besparen."

Geen OWG

Bij de komende teeltwisseling neemt Moerman ruim de tijd om weer schoon te kunnen starten rond 20 november. Wanneer de loopfolie is vervangen spuit de loonwerker de hele kas uit met waterstofperoxide en perazijnzuur. "Dat geeft een goede ontsmetting en het scherm wordt er mooi schoon van." Tegen overmatige wortelgroei hoeft hij geen specifieke maatregelen te nemen, al gaat hij het draingootje dit jaar wel extra goed schoonmaken. "Ik heb in de afgelopen vier jaar nog nooit een aangetaste plant gezien."

Groeikrachtiger onderstam

Net als dit jaar gaat hij 3 hectare Foronti zetten en 1 hectare Kanavaro. Daarnaast komen proeven van een tralie met Altadena (Syngenta) en nummer 5014 van De Ruiter. "Ik heb ze dit jaar al in het klein geprobeerd, maar durf er nog geen hele kas van te zetten." Voor het eerst worden de tomaten geënt op onderstam DRO141 in plaats van Maxifort. "DRO141 is groeikrachtiger. In het begin is dat misschien een nadeel maar vanaf de zomer is het vollere gewas juist een belangrijk voordeel. Je zag in de proeven dat planten langer krachtig blijven.

Proefje met toppen

De geënte planten worden getopt op het tweede blad. "Bij Foronti en Kanavaro durf ik dat wel aan. Die zijn niet gevoelig voor koploosheid. Maar Altadena had dit jaar wel veel koplozen. Daarmee ga ik een proefje doen waarbij de helft op het derde blad en de andere helft op de lobbladen wordt getopt."

Of registreer je om te kunnen reageren.