teeltgeluid

'Hoge etmalen realiseren nu aubergineprijs nog goed is'

"De koelere augustusmaand heeft het gewas goed gedaan en door de betere uitgroei van de vruchten is de productie relatief goed op peil gebleven", zegt Piet van Onselen in 's-Gravenzande.

Hij teelt het ras Bartok dat bij heet weer gemakkelijk wat roder wordt waardoor er in juli iets fijner geknipt moest worden wat ten koste ging van de productie. Door het koelere weer kon hij daarna weer zo grof mogelijk oogsten. "Onze knipstrategie laten we alleen door het gewas bepalen en niet door een hoge prijs of de prijsverschillen tussen grove en fijnere sorteringen."

Over op 10-122

Van Onselen is tevreden met de eindsprint van het gewas. "Behalve de wat rode vruchten in warme periodes is Bartok makkelijk te telen. De zetting is altijd goed gebleven en je ziet helemaal geen rot of Mucor." Toch gaat hij volgend jaar een ander ras zetten op de 3 hectare aan de Meloenlaan. Hij heeft de beschikking over zaad van het nieuwe ras 10-122 van Rijk Zwaan om er de hele kas mee vol te zetten. Dit jaar had hij er al een proef van staan. "Nummer 10-122 geeft een kort en open gewas zoals Jaylo en heeft de productie van Beyonce. Maar voor de duidelijkheid: ik neem met pijn in het hart afscheid van Bartok. Je hebt  minder binnenland en weinig 400-ers met Bartok zodat de productie ruim 3 kilo minder mag zijn voor een zelfde financieel resultaat. De uitdaging van het nieuwe ras speelt ook mee in de keuze." Of die keuze goed gaat uitvallen zal ook afhangen van de verhouding grove-fijnere sortering op de auberginemarkt. "Dit jaar werd fijn niet erg goed betaald. De tendens voor volgend jaar is wat meer grove rassen, maar het lijkt nog mee te vallen."

Niet meer afluchten

Vorige week heeft de laatste zetting plaatsgevonden. Hij  probeert nu zo hoog mogelijk etmaaltemperaturen te realiseren om de vruchten snel te laten uitgroeien. "Nu zijn de prijzen nog goed, maar als de Spaanse aanvoer in oktober goed op gang komt is dat meestal snel afgelopen." Hij streeft naar gemiddelde etmaaltemperaturen boven 21 graden. Om 14 a 15 uur mag de kastemperatuur al stijgen naar 26 graden en daarna nog hoger. Vanaf eind vorige week lucht hij ook niet meer af voor de voornacht. "Als de laatste vruchten er eenmaal aanzitten is dat niet meer nodig." Bij de watergift zorgt hij ervoor dat nog iedere dag drain gerealiseerd wordt, maar hij stopt vroeg met druppelen: op zonnige dagen om 15 uur en op donkere dagen al tussen 13 en 14 uur. "Daarbij moet je wel bedenken dat ik 20 procent meer steenwolvolume heb liggen dan gemiddeld, dus een grotere buffer heb."

Weinig crazy roots

Het gewas is opvallend gezond het najaar ingegaan. "We hebben de spint het hele jaar met Phytoseiulus onder controle kunnen houden en tegen wittevlieg is maar een keer preventief Oberon gespoten. In de zomer hadden we wat wantsen waartegen we in augustus Admire hebben gedruppeld. Daarvan hebben de roofmijten tegen trips en spint wel een klein tikje gehad maar ze zijn weer goed teruggekomen."  De aantasting door overmatige wortelgroei is nog steeds heel laag. "Hooguit 1 of 2 procent van de planten is besmet. Maar dat betekent niet dat we nu makkelijker denken over de hygiëne tijdens de teeltwisseling. We doen alles zoals in de tijd dat vrijwel alles besmet was: we foggen de hele kas met formaline en Jet-5, de druppelslangen en druppelaars gaan door een rijdend ontsmettingsbad en als de kas plantklaar is, ontsmetten we alles nog een keer."

Of registreer je om te kunnen reageren.