teeltgeluid

'Nog maar een paar plekjes met OWG over in de tomaten'

"We hebben natuurlijk uniek open weer gehad voor de laatste zetting", zegt Geert Koot in Poeldijk. De zetting van de laatste vier tot vijf trossen van het ras Foundation is dan ook prima geslaagd.

Vorige week heeft hij de laatste bloei geaccepteerd. Wat er daarna nog komt wordt verwijderd. De laatste twee trossen zijn weer op zes gesnoeid maar de drie trossen ervoor op vijf vruchten om voldoende kracht over te houden tot het einde van de teelt in week 51. De laatste vier trossen worden geschrapt. "Je ziet nu al dat het goed werkt. De trosstelen worden mooi sterk."

Etmalen drukken en rekenen

Vorige week is Koot begonnen de etmaaltemperaturen te drukken. De gemiddelde etmaaltemperatuur lag rond 16 graden. Later gaat dat naar 15 graden. "Het is een rekensommetje. Ik wil 19 december de laatste trossen knippen. Dan moeten de laatste tomaten op 10 december uitgegroeid zijn en daar zijn 1040 graaddagen voor nodig." Het watergeven start om 10 uur met drie grote beurten van 300 milliliter en lange wachttijden en eindigt al weer om 14 uur met eventueel nog een nabeurt om 14.30 uur. "Ik streef overdag naar 10 tot 15 procent drain. De mat mag beslist niet te nat de nacht ingaan." De ec van het druppelwater  is 2,6 en de pH 5,1. De ec in de mat ligt tussen 5,5 en 6,0.

Veel minder OWG

Na de proef van vorig jaar past hij dit jaar op het hele bedrijf een vorm van weerbaar telen toe met middelen op basis van de Trichoderma-schimmel van Biopol. Hij is tevreden met het resultaat. "Het stimuleert het bacterieleven in de mat waardoor het gewas gezonder blijft." Het lijkt ook een positieve uitwerking te hebben op overmatige wortelgroei (owg of crazy roots), veroorzaakt door Agrobacterium. "Al vroeg in het jaar waren er 200 tot 300 plekken met overmatige wortelgroei. Nu zijn daar nog maar op een paar plekjes van over. Het lijkt erop dat er meer bacterieleven zit in de matten waar overmatige wortelgroei optrad."

Lang sluipwespen ingezet

Wat plagen betreft is het nu rustig nadat de laatste explosie van rupsen is aangepakt. "Je ziet dit jaar dat de rupsen veel meer de vruchten aanvreten dan het gewas." Wittevlieg ziet hij nog sporadisch. "We hebben van week 10 tot week 40 iedere week kaartjes met een mix van Encarsia en Erethmocerus opgehangen, steeds 1 pop per vierkante meter. Dat heeft goed gewerkt. Anders stopten we meestal in week 26 en stak de wittevlieg in het najaar de kop weer op. Van Macrolophus zien we al jaren slechte resultaten op ons bedrijf."

Overstap naar cocktailtomaten

Over de productie is Koot tevreden. Eind week 41 had hij 55 kilo per vierkante meter weg. Met nog 6 tot 7 trossen aan de plant verwacht hij daar nog 13 tot 14 kilo bij op te kunnen tellen. "Maar dan moet alles goed gaan." Hoewel de productie en kwaliteit van Foundation hem goed bevallen heeft hij besloten volgend jaar over te schakelen op cocktailtomaten (ras Brioso). "Dat heeft vooral ook met de logistieke kosten te maken. We hebben geen dozenvouwer dus moeten de dozen voor de middeltrostomaten inkopen. De cocktailtomaten gaan in oogstfust van de vereniging naar de dc van Prominent."

Of registreer je om te kunnen reageren.