teeltgeluid

'Zelfs met scherm dicht krijgt plant genoeg licht'

Geert Koot in Poeldijk heeft dit jaar de stap naar het nieuwe ras Foundation van Nunhems gezet. Op wat rassenproeven na heeft hij zijn hele bedrijf van 4,7 hectare ermee vol gezet.

Hij had in 2013 een proef staan van het ras tussen middeltrosras Diamantino. "In het voorjaar viel de regelmatigheid in kwaliteit op. En Foundation haalde een hogere vroege en totale productie dan het standaardras." De planten zijn gezaaid op 21 oktober en geënt op onderstam Optifort. "Die heeft een iets generatievere inslag."

Koot heeft gekozen voor een op het derde blad getopte plant, met dieven op het tweede en derde blad. Het merendeel van het plantmateriaal zag er goed uit bij aflevering op 18 december, maar bij de laatste partij planten was de tweede kop achtergebleven. "Het gaat om 5 procent van de planten, maar het is toch vervelend want ik kan ze niet apart sturen."

Begin vorige week werd voor het eerst ingedraaid en kon bij een derde van de planten al een trosdief weggehaald worden. "Het groeit mooi doordat we meer zonnige dan donkere dagen hebben gehad. Die 350 tot 400 joules is veel meer dan de plant nu nodig heeft. Zelfs met het scherm dicht krijgt hij nog de vereiste 150 tot 200 joules aan licht." Koot heeft nog nooit een vast scherm aangebracht onder het LS-10-ultra scherm. "Het is in december en januari bijna nooit erg koud. En als je het wel nodig hebt, moet het er meestal al weer uit omdat het gewas te groot wordt. Als je een tweede scherm wilt gebruiken, moet dat ook beweegbaar zijn."

Koot houdt nu een voornachttemperatuur aan van 15 graden van 16.30 tot 23 uur. De nanacht staat op 17 graden met een lichtverhoging van 1 graad. Vanaf 8 uur komt die graad er sowieso bij en vanaf 11 uur stijgt de kasluchttemperatuur naar 21 graden met een lichtverhoging van 2 graden (bij 175 Watt per vierkante meter). Zo realiseert hij een etmaaltemperatuur van 17 graden bij donker weer en 18 graden op een lichte dag.

Zoals hij al jaren doet, heeft hij net na het planten de milde stam Vx tegen de EU-stam van het pepinomozaïekvirus ingebracht. Het inwrijven van het vaccin kost zo'n 10 uur per hectare.  In week 4 volgt Vc, de milde variant tegen de Chili-stam. Symptomen zijn er nu niet. "Vx is heel mild en geeft nooit symptomen."

Tegen plagen heeft hij nog niets ondernomen. Wel hangen er nu tien gele vangplaten op iedere hectare en langs alle gevels zijn gele vangstrips van 15 centimeter breed opgehangen. "Dat zijn de warmste plekken dus daar vind je de eerste wittevlieg. Zodra die gevonden wordt, start hij met het inzetten van Encarsia. Het is de vraag of Macrolophus ook welkom is. "Dat is vorig jaar niet goed gegaan. We hebben tot week 24 veel bijgevoerd, maar hij sloeg niet aan. Ook de biologen konden geen verklaring vinden."

De planten staan nog naast het plantgat en krijgen op donkere dagen een gietbeurt van 120 milliliter (4 ec) en na zonnige dagen 75 milliliter extra in de avond. De matten zijn volgedruppeld met ec 3,8. Vorige week hebben scholieren ze gedraineerd door aan de laagste kopse kant een horizontaal sneetje ter hoogte van de goot aan te brengen. Koot heeft voor het eerst matten van 10 centimeter hoog liggen (Grodan Grotop Master). "Deze matten trekken makkelijker droog en de herverzadiging verloopt ook erg goed. Daarmee kun je dus generatiever sturen." Zodra de eerste tros helemaal bloeit, waarschijnlijk de tweede week van januari, gaan de planten op het gat.

Of registreer je om te kunnen reageren.