teeltgeluid

‘Steviger plant neer te zetten zonder folie’

Bij Tuinderij Coolen in Ell is 2 januari Proloog geplant als eerste van drie teelten. In een andere afdeling, waar twee komkommerteelten gevolgd zullen worden door een teelt herfsttomaat, worden de voorbereidingen getroffen om 22 januari te kunnen planten.

De telers Jack en Rob Coolen zijn tevreden over de planten die op de tuin kwamen. Rob Coolen: "Na een dag zaten de wortels al in de mat. De plant heeft meer snelheid dan vorig jaar. Toen duurde het drie dagen voor hij ingeworteld was. Die vlottere inworteling zegt iets over een plant. Als die makkelijk de mat in wil, dan wil hij vaak ook verder goed doorgroeien."

De matverwarming op 20 graden Celsius helpt om een goede start te maken. "Die ligt er nog in van vroeger, toen we half december al begonnen met planten." Dat laatste is tegenwoordig echter niet interessant meer, met hoge gaskosten en zonder echt primeurprijzen.

Steviger plant zonder folie

Boven het gewas ligt een SLS 10 Ultra schermdoek. "We hebben er nog over getwijfeld om er ook een vast folie in te trekken. Maar ik ben daar toch niet zo kapot van. Je trekt het er vaak te vroeg of juist te laat uit. En de plantopbouw is wel wat sneller, met grotere bladeren, maar ondanks het hanteren van de juiste spelregels voor een AC-folie krijg je toch iets wateriger cellen. Zonder folie is er een steviger plant neer te zetten, waardoor je in april en mei een sterker gewas hebt staan."

Laat wortels maar zoeken

Er is gestart op 19 graden Celsius vlak. Inmiddels wordt een nachttemperatuur van 19,5 graden aangehouden. Vanaf 10.30 uur tot 14.30 uur gaat de dagtemperatuur naar 21 graden Celsius, met een halve graad lichtverhoging.

Bij het watergeven krijgen de planten op een wat zonnigere dag drie beurtjes per dag van 90 cc.. "Zodat de EC onder de pot niet oploopt en je voldoende verversing van water hebt. Maar met een beetje donker weer krijgen ze niets. Laat de wortels dan maar even zoeken."

Leren van Het Nieuwe Telen

Zowel voor de watergift als de schermregeling worden alle instellingen handmatig uitgevoerd, en nog niet aan de klimaatcomputer overgelaten. "Het is wel vrij stabiel weer, maar we willen toch zelf de vinger aan de pols houden."

Boven het scherm zit een temperatuurvoeler, zodat het scherm te openen is op het moment dat de zon het opwarmen kan overnemen als de buis dreigt weg te vallen.

"We proberen gas te besparen. Daarom zitten we ook in een groepje met bijeenkomsten rond Het Nieuwe Telen, waar je probeert dingen mee te pikken over maatregelen die energie besparen zonder er investeringen voor te doen. "Zo deed je vroeger het scherm soms bij 80 Watt instraling al open. Nu gebeurt dat, afhankelijk van de omstandigheden, vaak pas bij 170 of 200 Watt." Daarnaast worden ook de ontwikkelingen gevolgd bij telers met een luchtbehandelingsinstallatie voor Het Nieuwe Telen. "Die kennis is belangrijk om te kijken of dat in de toekomst ook voor ons interessant is, op het bestaande bedrijf of bij een uitbreiding."

Roofmijten verblazen

In week 3 wordt ingedraaid en gesnoeid. Het is de bedoeling om de eerste vrucht in het zevende oksel aan te houden, en daarna om en om te snoeien verder naar boven.

In week 4 wordt wat Encarsia uitgezet. Bij de start van de teelt stonden er nog herfsttomaten op het bedrijf. Vanuit die teelt is wat wittevlieg gekomen.

Er is gestart zonder Vertimec. "Dat hebben we vorig jaar ook zo gedaan, en dat is goed bevallen." Later in de teelt zullen met een ventilator spintroofmijten verblazen gaan worden boven het gewas.

Of registreer je om te kunnen reageren.