weblog

Sentiment als hefboom: SDE voor WKK

Uit onverwachte hoek komt er steun voor een verruiming van de SDE+ voor warmtekrachtkoppeling. Het sentiment voor Oost-Groningen.

De kans dat minister Kamp overstag gaat is natuurlijk niet groot. Hij is immers al veel langer niet te vermurwen: warmtekrachtkoppeling is een doodgewone techniek, die geen subsidie meer nodig heeft om toegepast te worden. Maar nu het om een Oost-Groningse warmtekrachtcentrale gaat (Delesto) die met SDE-steun weer zou kunnen worden aangezet om vervolgens met goedkope stroom aluminiumfabriek Aldel van een betere concurrentiepositie zou kunnen voorzien ten opzichte van de Duitse concurrenten die ook van goedkope stroom kunnen profiteren, zou het ineens anders kunnen gaan lopen.

Informeel tekent zich een kamermeerderheid af van parlementariërs en fracties, die het een sympathiek plan vinden. Want sinds alle recente schrijnende publiciteit rond de arme Groningers, is het niet meer zo vanzelfsprekend om zo'n verzoek weg te wuiven met 'regels zijn regels'.

Delesto heeft het plan bovendien mooi verpakt. Een 'living lab' moet het worden, daar aan de Nederlandse kant van de Eemsdelta, vol vergroening en verduurzaming. Maar ja, een levend lab, dat is de hele Nederlandse glastuinbouw allang. En toch komen ook daar wkk's niet meer in aanmerking voor SDE+. En als Groningen dat dan toch voor elkaar krijgt, dan dus ook de glastuinbouw-wkk's.

Morgen debatteert de Tweede Kamer.

Of registreer je om te kunnen reageren.