Doorgaan naar artikel

‘Paar kuub extra gas zie ik als verzekering’

Op 4 december heeft Michiel Koolhaas in Bergschenhoek het gele paprika-ras Allrounder geplant, van zaaidatum 17 oktober.

Het vorig jaar nog op kleine schaal geteelde ras gaat de eerder geteelde Inzell vervangen. “Allrounder heeft nagenoeg geen anthocyaan, en dat laatste willen we binnen onze telersvereniging niet hebben.”

De nieuwkomer is qua arbeid ook iets gunstiger, met een wat hogere oogstnorm door iets zwaardere vruchten en minder top- en draaiwerk. Dat laatste is nu (in week 3) al merkbaar. “Ik moet volgende week nog voor de tweede keer toppen. Bij Inzell zou ik dat in deze week al lang voor de tweede keer hebben gedaan.”

Zetting stimuleren

Bij de temperatuurinstellingen wordt tot middernacht een voornacht van 16 graden Celsius aangehouden. Daarna gaat de temperatuur in een rechte lijn naar de dagwaarde van 20 graden, die rond 9.00 uur bereikt wordt. Met voldoende zon mag de temperatuur dan nog wat verder oplopen.

Nu het gewas begint te zetten, waarbij de eerste zetting in het derde oksel wordt toegelaten, probeert Koolhaas wat generativiteit te krijgen met een dag/nacht-verschil. Een voordeel van de Allrounder is ook dat er desgewenst wat verder teruggegaan kan worden in de voornachttemperatuur, omdat het ras niet snel grove bloemen geeft.

Minder kans op uitval

Het schermdoek laat hij handmatig open gaan of sluiten, afhankelijk van de buitentemperatuur en de instraling. Omdat het gewas moet gaan zetten, probeert hij het schermdoek nu overdag wel liefst altijd open te trekken.

Een extra AC-folie wordt niet toegepast. “Dit jaar komt dat best uit, want we hebben in januari nog geen echte kou gehad. Verleden jaar was het wel prachtig geweest als je het had. Maar ik vind dat het erin trekken van folie veel arbeid kost. En teelttechnisch is het ook niet geweldig. Je hebt meer vocht in je tuin. Zonder folie is de teelt meer hufterproof, met makkelijker een stevig gewas en minder snel kans op uitval in het najaar. Die twee kuub gas die ik extra moet verstoken zie ik dan meer als verzekering.”

Met watergeven teert hij ’s nachts in tot ongeveer 75 procent van de mat. Standaard geeft hij nog wel een druppelbeurt om te zorgen dat die intering niet te hard gaat.

Rupsen

Voorafgaand aan de inzet van biologische bestrijders, die in week 4 begint met het uitzetten van cucumeris, is een cyclus van vier bespuitingen uitgevoerd om schoon te beginnen. “Daarna hadden we nog wat last van rups. Na het poten zagen we al wat vlinders. Het gaat snel te hard. Daarom hebben we aan het eind van de standaard cyclus nog een keer gespoten met Fame.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin