teeltgeluid

'Je moet onder lampen opnieuw leren telen'

Pieter Geerts van Meer Fresh Products in het Belgische Meer teelt dit seizoen voor het eerst tomaten onder groeilicht. In de vorig jaar gebouwde kas van 4 hectare staat het ras Diamantino. Hij kan er belichten met 13.000 lux (170 umol/m2/sec). In de andere kas van 9,5 hectare (uit 2007) teelt hij onbelichte trostomaten van de rassen Cappricia en Merlice.

De belichte tomaten zijn op 21 en 22 oktober geplant toen de eerste bloei zichtbaar werd. De op Maxifort geënte planten waren getopt op het tweede blad. Direct na het planten heeft Geerts gespoten met het DCM-vaccin (PMV-01) tegen Pepinomozoïek-virus. Hij vaccineert dit seizoen voor het eerst, in beide teelten. "Vorig jaar kregen we vooral bij Cappricia te veel vruchtsymptomen in de loop van het seizoen." De gevaccineerde planten geven alleen lichte symptomen in de kop en gele vlekjes op het blad. "Je ziet het nog steeds maar de planten hebben er geen last van."

Juist meer energie nodig onder lampen

Op de dag voor kerstmis knipte Geerts de eerste trossen. "Door het goede najaarsweer ging het sneller dan verwacht. We hebben goed gestookt om hem generatief te krijgen en dat is gelukt. Het vocht was wel een groot probleem. Iedereen verwacht dat je onder lampen minder energie nodig hebt,  maar dat is tot nu toe niet het geval. Om het vocht kwijt te raken hebben we er overdag een minimumbuis van 50 graden in liggen. Tot nu toe hebben we ongeveer 14 kuub gas per vierkante meter verstookt." Geerts heeft WKK's ter beschikking met een vermogen van 8,5 MW, meer dan hij voor elektriciteit nodig heeft. Wat over blijft levert hij aan het net, al levert dat  niet veel op. "Ook in België zijn de vette jaren voorbij."

Eerder belichten

Hij realiseert nu een etmaaltemperatuur van 19,5 graden met een voornacht van 16 graden, een nanacht van 19 graden en overdag 22 graden met een halve graad lichtverhoging. De helft van de lampen gaan om middernacht aan, de rest volgt een uur later. Ze branden steeds tot 17 uur. "Ik zet ze nu een uur eerder aan omdat de plant een dunnere kop krijgt." Het CO2 doseren start anderhalf uur nadat de lampen zijn aangegaan. Per etmaal geeft hij 2,5 tot 3 liter water per vierkante meter bij 25 % drain. De ec van het druppelwater is 3 tot 3,5 in de mat 5 tot 6. "Ik wil de mat-ec nu iets verlagen naar 4,5 tot 5 door wat extra te druppelen nadat het scherm open is." In de nacht wil hij het watergehalte liefst rond 65 % houden. " In de nacht geef ik maximaal 3 druppelbeurten."

Eindelijk in balans

In week 5 heeft hij vier trossen weg, wordt de vijfde geoogst en bloeien de dertiende en veertiende tros. De eerste is op vijf gesnoeid en de rest allemaal op zes. "Het gewas staat nu eindelijk in balans, maar dat is een heel gevecht geweest bij dit groeikrachtige ras. Je moet onder lampen opnieuw leren telen." De productie is nu wat teruggezakt naar ruim een kilo per vierkante meter per week. "Dat zal wel een gevolg zijn van een teruggang in etmaaltemperatuur toen het zo vochtig en donker was. Nu gaat het beter doordat ik meer lucht en vocht afvoer."

Stoppen met bijvoeren

In de gewasbescherming gaat het prima. Botrytis is er niet en de weinige bladrandjes drogen snel op. Ook tegen insecten heeft hij nog niet hoeven ingrijpen. "We hebben in iedere tralie gele banden opgehangen die met de koppen mee omhoog zijn gegaan en veel wittevlieg vangen. We zien nu veel door Encarsia geparasiteerde wittevliegpoppen. Daarnaast hebben we een halve Macrolophus per vierkante meter uitgezet en bijgevoerd. Maar met dat bijvoeren moeten we nu stoppen want het worden er best veel." De hommels vliegen goed. Ze worden pas losgelaten als de zon op is. "De zetting en kwaliteit van de trossen is steeds goed geweest. Tot eind week 5 hebben we 5,5 kilo per vierkante meter geoogst en via Van Nature afgezet."

Of registreer je om te kunnen reageren.