teeltgeluid

'Hij gaat tot nu toe als de brandweer'

Peter Boekestijn in De Lier heeft dit seizoen gekozen voor het ras Beyoncé in plaats van Bartok. "Het verschil in productie en de slecht prijsvorming van de fijnere vruchten zijn de voornaamste redenen geweest. Het meerwerk werd niet vergoed."

Behalve de tralie van twee jaar geleden heeft hij niet eerder Beyoncé geteeld. De onderstam Kaiser is helemaal nieuw voor hem. "Je hoort dat Kaiser een zelfde weggroei geeft als Maxifort, maar dat hij in het tweede deel van het seizoen generatiever is. Dat komt in het najaar goed van pas."

De aubergineplanten zijn op 5 november gezaaid en op 17 december geplant. "Het plantmateriaal was goed. We hebben een snel plantje in huis gekregen. Hij gaat tot nu toe als de brandweer. Er zijn wel donkere dagen maar die worden afgewisseld met veel licht. Hij komt nog niets tekort." Boekestijn stookt vlak op 23 graden. Onder het beweegbare scherm heeft hij een vast foliescherm aangebracht met perforaties op 20 bij 20 centimeter. "Ondanks het zachte weer heeft het folie een positieve uitwerking omdat ik zo de eerste drie weken altijd de gewenste etmaaltemperatuur van 22 tot 23 graden kan halen. Zonder zou dat niet lukken. De belangrijkste functie van het foliescherm is dat ik de eerste drie weken altijd de gewenste temperatuur kan halen met gematigde buistemperaturen. Energiebesparing is niet het hoofddoel." Overdag gaat het beweegbare scherm open om zoveel mogelijk licht te pakken. Hij houdt het vlakke stookregime aan tot de knoppen van de hartbloemen in de eerste splitsing komen. Om die bloem erin te krijgen wordt het dag-nacht-verschil dan vergroot. "Zeker bij Beyoncé is het belangrijk om een vrucht in de eerste splitsing te krijgen als generatief stuurmiddel. Dus in die fase moet je geen gekke dingen doen met de temperatuur-lichtverhouding en komen er tijdelijk hommels naast de bijenkasten te staan."

Begin vorige week werden de eerste knopjes zichtbaar in de nieuwste afdeling. Half januari wordt de eerste bloei verwacht. Boekestijn gaat de planten op drie stengels zetten. "Met drie stengels heb je een snellere gewasopbouw en ben je sneller in productie dan bij vier stengels." In het begin kregen de planten nog dagelijks twee of drie druppelbeurten per dag. Maar toen er na 5 tot 7 dagen wortels onderin de mat zaten is de watergift geminimaliseerd. Op donkere dagen wordt geen water gegeven, op lichte dagen een beurtje van 50 milliliter. "We streven ernaar om twee tot drie weken nauwelijks drain te realiseren zodat er geen waterwortels onderin de mat ontstaan." De steenwolmat is vol gedruppeld met een 3,5 ec, evenveel als de druppel-ec tot nu toe.

Meteen na het planten zijn gele vangplaten opgehangen die rond kerstmis voor het eerst werden gecontroleerd. "We vonden meteen wat trips en wittevlieg. Daarom hebben we besloten twee keer met Vertimec te spuiten voordat we half januari de biologische bestrijding gaan opstarten." Zodra er bloei is zullen swirskii-roofmijten worden ingezet. Verdere inzet is afhankelijk van welke plagen verschijnen. "Maar we gaan in ieder geval Macrolophus inzetten. We hebben het twee jaar zonder Macrolophus geprobeerd, maar de gewasbescherming liep uit op een drama. Als je begin augustus al chemisch moet gaan, is wittevlieg niet meer in de hand te houden omdat het middelenpakket te beperkt is geworden." Vorig jaar heeft hij wel Macrolophus gebruikt. "We hebben toen wel biologisch het einde gehaald." Mucor is het enige waar hij zich nu wat zorgen om maakt bij de inzet van Macrolophus. "Beyoncé is gevoeliger voor Mucor dan Bartok, dus dat moeten we straks goed in de gaten gaan houden."

Of registreer je om te kunnen reageren.