teeltgeluid

'We komen maar niet van die wantsen af'

Het auberginegewas (Taurus op Optifort) produceert nog goed bij Peter de Jong uit Dinteloord. In week 36 haalde hij 1,65 en vorige week naar schatting 1,4 kilo per vierkante meter.

“We hebben wel wat last van vruchten met zwart zaad. Door de andere vorm en hardheid van de vruchten lukt het om ze er bijna allemaal uit te pikken bij het sorteren. De laatste paar weken zijn er zo toch een paar duizend kilo in de container beland.” Het zwarte zaad is een gevolg van vochttekort tijdens de extreme hitte. “Ik had toen in de avond langer moeten doorgaan met gieten op de perliet matten. Soms deed ik een handstart maar dan sloeg hij de nachtbeurt weer over.”

Wantsen

Ook de wantsen blijven een probleem. “We hebben al drie keer met Admire gedruppeld, maar we komen er niet uit. Er komen waarschijnlijk steeds weer nieuwe van buiten. Er is hier nogal wat braakgrond met onkruiden.” De wantsen zorgen voor verlies van bloemen en door het chemisch ingrijpen is de biologische bestrijding helemaal verloren gegaan. Daarom moet hij nu rupsen bestrijden met Nocturn en heeft hij een keer Oberon gebruikt tegen spint en wittevlieg. Luis en wittevlieg werden tot nu toe ook door Admire onderdrukt. “Maar druppelmiddelen verliezen nu snel hun werking omdat het gewas te weinig verdampt en de plant zo lang is.”

Etmaaltemperaturen

De etmaaltemperaturen wisselden sterk de laatste tijd. In week 36 haalde hij nog een gemiddelde van 22 graden met zelfs een etmaal van ruim 24 graden. Begin vorige week was de etmaaltemperatuur zelfs onder 20 graden. “Nu moeten we aan het eind van de middag weer temperatuur erin brengen.” De voornacht staat op 17 graden en de nanacht op 18 graden. Bij zonsopgang is de kas opgestookt tot 20 graden. De Jong heeft ook een minimumbuis ingesteld van 45 tot 48 graden die op licht wordt afgebouwd. “Maar hij houdt een minimumwaarde van 35 graden. Er gaat zo al weer heel wat gas in.” Het scherm wil hij zo lang mogelijk ongebruikt laten.  “Het is dan snel veel te vochtig en het scherm wordt groen.”

Gewaswerk

Het gewaswerk is beperkt. Een keer per drie weken worden de planten ingedraaid en de scheuten getopt. Koppen hoeft niet in de nieuwe kas. “Het gewas is lang maar nog steeds niet aan de draad.” In week 36 is hij overgeschakeld naar een keer per week rond knippen. “Dat was door het hete weer eigenlijk een week te vroeg. Daardoor zijn de vruchten te grof geworden, gemiddeld 375 gram. Maar nu loopt het vruchtgewicht al weer snel terug.”

Of registreer je om te kunnen reageren.