teeltgeluid

laatste update:6 sep 2013

‘Laatste tros vraagt veel aandacht bij het snoeien’

“Het gewas heeft het deze zomer warm gehad. Toch hebben we nog bijna de volle 100 procent aan stengels staan”, zegt teeltmanager Peter Vogel van CombiVliet in Middenmeer.

In week 33 en 34 zijn de planten in de twee tuinen van ieder 12 hectare gekopt, zodat in week 40 en 41 de laatste trossen (ras Komeett, onderstam Maxifort) zullen worden geoogst. Van het als eerste gekopte gewas is de laatste tros goed gezet, nog net voor de hitte van juli. “Maar in de tweede tuin vraagt de laatste tros veel aandacht. Hij is onregelmatiger: de puntvruchten komen moeilijk door, de derde vrucht is vaak een bonk en de schakeling aan de tros is minder. We gaan daarom een groot deel van die trossen op vier snoeien, zodat we goede kwaliteit kunnen blijven leveren tot de laatste oogst.” Vogel schat dat deze laatste ronde snoeien twee keer zoveel werk zal zijn. “Maar anders hebben we tijdens de oogst nog veel meer werk, terwijl het dan natuurlijk toch al topdrukte is.” De mindere zetting zag Vogel al aankomen. “De stengels zijn inmiddels 10,5 meter lang waardoor het watertransport naar de kop een probleem wordt. Op de heetste dagen zag je de planten best wel wat spanning verliezen.”

Knikkers

Met nog 8 trossen te gaan loopt de productie mooi in de pas met de verwachtingen. “We komen waarschijnlijk iets boven de prognose uit.” Hij ziet nog geen verschil met de proefpaden waar onderstam DRO141 wordt gebruikt. “Maar als er verschillen zijn dan moeten ze in deze fase naar voren gaan komen.” De eerste 2 á 3 weken na het koppen houdt Vogel nog de normale klimaatinstellingen aan met een voornachtinstelling van 16 graden, een nanacht van 18 graden, een ochtenddip van 17,5 graden en een dagtemperatuur van 26 graden op zonnige dagen. “Als alle tomaten minstens een grote knikker groot zijn gaan we vlakker stoken. De voornacht en de ochtenddip gaan er dan uit en we gaan weer schermen. Door de lage productprijzen en de hoge energiekosten is Vogel attent op het gasverbruik. “Tussen 1 en 9 uur staat er een buis in van maximaal 45 graden, waarna we zoveel mogelijk de natuurlijke warmte benutten. Ons weekverbruik is al zes weken 0,4 kuub per vierkante meter.”

Glas alvast schoon spuiten

Het gewas is ouder maar nog wel gezond. “We hebben sinds de winter geen behandelingen tegen ziekten en plagen meer uitgevoerd, alleen plaatselijk gecorrigeerd. Macrolophus blijft goed op peil. ”Je ziet wel Macrolophus met entomoftera-schimmel, maar dat valt nog mee.”

Het gewaswerk zit er bijna op. Behalve het trossnoeien worden twee weken na het koppen de laatste dieven uitgebroken. Voor de teeltwisseling wordt alvast het glas en de roedjes met schoon water en hoge druk schoongespoten.

Of registreer je om te kunnen reageren.