teeltgeluid

‘Gele kronen voorkomen door op vijf te snoeien’

“De teelt loopt nu prima maar alle ellende komt dit jaar wel in één keer”, zegt Ad van Rijn in Venlo. In een van de twee kassen heeft hij op 10 juli opnieuw moeten planten vanwege een Clavibacter-besmetting.

De ziekte alleen al heeft hem 10 euro per vierkante meter gekost. Daar komt de bijzonder slechte prijsvorming van de tomaten (middeltros Tourance) nog bij. "Ik was gewend om tussen te planten maar de zomerteelt is toch anders. In een lege kas krijg je een schralere plant. Dit hebben we deels kunnen opvangen door meteen vanaf de start een kwart meer stengels aan te houden. Bovendien hebben we het witvast krijt pas een maand na het planten van het kasdek gewassen.” Om iets minder groeikracht te krijgen heeft hij deze keer op Maxifort laten enten. “Met de onderstam DRX 141 zou het gewas te vegetatief worden.”

De ontwikkelsnelheid van de planten was enorm. “In vier weken tijd werden vijf trossen aangelegd. Het gewas is goed in balans gekomen.” De trossen worden allemaal op zes gesnoeid en de grofheid van de vruchten is rond 125 gram, precies zoals het segment middentros vraagt. “Met die enorme hitte hebben we wel hier en daar een vruchtje gemist door slechte zetting, maar dat is bij een tros gebleven.” De negende tros, die rond half november geoogst zou worden, heeft Van Rijn eruit gehaald. “Ik wil meer kracht overhouden voor de laatste trossen van net voor kerstmis. Bovendien is de prijsvorming half november meestal slecht.”

Grovere vruchten

Bij de doorteelt op de andere vestiging (Tourance op DRX 141) heeft Van Rijn in week 38 het gewas gekopt zodat hij rond 10 december de laatste trossen zal knippen. Tourance is gevoelig voor gele kronen. “Om dat te voorkomen hebben we vanaf begin juni de trossen op 5 vruchten gesnoeid. Dat heeft goed gewerkt. De trossen hangen zo minder lang aan de plant.” Door het snoeien leverde hij wel wat productie in. “Maar dat wordt deels gecompenseerd doordat de vruchten grover worden. Bovendien hou je een sterkere plant over.” Om kniktrossen te voorkomen worden de laatste vier trossen gebeugeld, de laatste in week 40.

Nauwelijks Botrytis

Op het gebied van de gewasbescherming loopt het nu lekker. Clavibacter heeft Van Rijn niet meer teruggezien dus de grote schoonmaak heeft goed geholpen. In de zomerteelt heeft hij alleen een keer een behandeling tegen rupsen en mineervlieg uitgevoerd. “We vinden nu nog redelijk  wat Macrolophus terug.” De Macrolophus was al bij de plantenkweker ingezet en bijgevoerd. Na het planten heeft Van Rijn ze nog vier weken bijgevoerd.
Het gewas van de doorteelt is ook nog steeds goed gezond. “We hebben het hele jaar maar een keer tegen meeldauw en nu een keer preventief Luna gebruikt tegen Botrytis en meeldauw.”

Of registreer je om te kunnen reageren.