teeltgeluid

‘Beetje witkrijt kan ellende voorkomen’

Het paprikagewas bij Arie Jongeleen in Dongen staat er naar tevredenheid bij.

Het is ook goed door de warme periode heen gekomen. Jongeleen: “Ik ben wel blij dat ik het dek een beetje had laten krijten toen ze zulk heet weer opgaven. Gewoon een beetje witkrijt. Maar daar kun je een hoop ellende mee voorkomen. Bij de luchtramen kwam je toch wel eens een verbrande vrucht tegen. Als we niet gekrijt zouden hebben, had dat veel erger kunnen zijn geweest in de hele kas. Het scheelt ook voor het ‘noodrijp’ worden van vruchten. En Viper kan makkelijk een stipje krijgen. Dat hebben we nu ook niet gehad.”

Het krijt heeft een week of drie op het dek gezeten. Ondanks dat er tussendoor wel eens een regenbui viel, bleef er toch het nodige krijt achter. “We hebben het er toen toch even af laten spuiten. We hebben nu alle licht weer hard nodig. Elke dag gaan de dagen toch weer korter worden.”

Afnemend licht

Er hangt begin week 35 nog een aardige plantbelasting. Bij de Viper is dat meer het geval dan bij de Marduro, waardoor de laatste knap grovere paprika’s geeft. “Ook de vruchtvorm is prachtig. Ik verwacht dat dit toch wel het laatste jaar voor Viper zal zijn.”

Jongeleen verwacht dat er aan het eind van het laatste zetsel toch nog wel wat vruchten groen geoogst zullen moeten worden, met de vrij hoge plantbelasting van dit moment en het afnemende licht. “En we willen weer bijtijds planten, rond 22 november.”

Over een paar weken gaat de kop uit de plant.

Kortere periode watergeven

Qua temperatuurinstellingen is er in de laatste maanden niet echt iets gewijzigd. Nog steeds wordt een dagtemperatuur van 21 graden Celsius aangehouden en een voornacht van 17 en 15,5 graden bij respectievelijk de Marduro en Viper.

Met de afnemende daglengte wordt ook de periode van watergeven iets korter. “Maar met hogere buitentemperaturen en momenteel een aardig gewicht aan vruchten moet je toch zorgen dat je in die periode voldoende water blijft geven.”

Paprika’s oprapen

Aan de diverse plagen is wel wat aanwezig, maar ze blijven goed onder controle. “Normaal hebben we ook wat last van cicades. Je weet nooit wat er nog gaat komen, maar dit jaar valt dat tot nu toe reuze mee.”

Af en toe worden even onderdoor paprika’s opgeraapt, om de kans op Fusarium te verkleinen. De schimmelziekte levert geen problemen op. “Ik zie ook geen stengel-Fusarium.”

Of registreer je om te kunnen reageren.