laatste update:26 sep 2013

'We halen nu productie in'

John Ammerlaan
“De achterstand in productie die we in juni nog hadden, halen we nu in rap tempo in”, vertelt John Ammerlaan. Hij teelt gele paprika op zijn bedrijf in Maasland.

Donker weer, matige zetting. Dat was het beeld tot een aantal weken geleden in de paprikateelt. “Maar die achterstand zijn we nu snel aan het inlopen. De productie is goed op gang gekomen. En iedere week hebben we nu een nieuwe zetting. Het gemiddelde vruchtgewicht is wel iets afgenomen. Zaten we eerste op zo’n 210 gram, nu zitten we op 190 gram omdat de vruchten veel korter aan de plant hangen. Maar die 190 gram is eigenlijk perfect voor de sortering waar wij voor telen.”

In het gewas ligt de nadruk behalve op het plukken vooral op het goed schoonhouden van de kas. “Er zijn toch wat aanwijzingen dat vruchten die op de grond blijven liggen sporen verspreiden die voor binnenrot kunnen zorgen. We houden dat nu goed bij door iedere twee weken even grondig door de hele kas heen te gaan en alles schoon te houden. Dat lijkt veel werk, maar omdat we het redelijk bijhouden valt dat eigenlijk best mee.”

Wat betreft de klimaatinstellingen houdt Ammerlaan een voornachttemperatuur aan van 16 graden die oploopt naar 20,5 in de ochtend. Ook stelt hij een minimumbuistemperatuur in van 45 graden om de onderstammen op tijd op temperatuur te krijgen. Vooral in de warme dagen kan het verschil tussen de kop van het gewas en de onderkant flink oplopen, met risico op vocht en rot. “Het lukt tot nu toe om flink wat luchtbeweging in het gewas te krijgen. De coating op het glas zorgt er bovendien voor dat de temperatuur ’s morgens niet al te snel oploopt. Op minder zonnige dagen zorgt de coating er voor dat ik wat minder hoef te luchten en dus wat meer CO2 binnen houd. Ik heb tot nu toe niet hoeven schermen.”

“De EC wilde tijdens de warmte wel oplopen door de hoge verdamping. Met extra watergiften en spoelbeurten hebben we de EC van 4,2 naar 3,6 kunnen krijgen. Ook daar hebben we eigenlijk weinig problemen mee.” De biologie doet prima zijn werk bij Ammerlaan. Op een bestrijding tegen rups na heeft hij geen extra gewasbescherming hoeven toepassen. “De teelt loopt als een trein, dus mij hoor je nu niet klagen.”

Foto

  • 'We halen nu productie in'

Of registreer je om te kunnen reageren.