weblog

KCB: glasgroente doorstaat hitteperiode

Het extreem warme weer van de laatste weken heeft weinig sporen nagelaten op de kwaliteit van glasproducten als tomaat, komkommer en paprika.

Na temperaturen van ruim boven de 30 graden zou je een terugslag verwachten bij tomaten in de vorm van kleur en stevigheid. In het verleden regende het dan afkeuringen, maar dat is verleden tijd. Tomaten waren van goede kwaliteit en als er wat aan mankeerde, dan betrof het een beschadiging, soms door de oogst, soms door een steel van een onderliggende tros. Er stonden begin deze week wel wat oudere partijen bij de handel en die zitten de verse partijen in de weg.

Paprika’s waren goed van kwaliteit. Er werden bij ons bezoek aan een pakstation volop stoplichten gemaakt en deze hadden geen problemen. Het was ook hierbij opvallend dat er niet echt nadelige gevolgen van het warme weer zichtbaar waren. Zelfs zonnebrand of ouderdomsspikkels heb ik niet gezien. Ik zag slechts één vrucht met binnenrot in de gele. De paprika’s zijn tot nu toe aan een kwalitatief goed seizoen bezig, veel beter dan voorgaande jaren.

Komkommers waren van redelijke kwaliteit. Overwegend zag ik komkommers van een wat ouder gewas, in ieder geval geen stamvruchten. De grote hoos van de najaarsteelt laat nog even op zich wachten.

Met de ijsbergsla was het minder gesteld. Ik zag deze maandag sla van respectievelijk donderdag, vrijdag en zaterdag. Dat was te lang. De sla van donderdag en vrijdag vertoonde roodverkleuring op de nerven en de beschadigde bladen, waarbij de vacuüm gekoelde sla ietsje beter was. Op een enkele krop kwam al rot voor. De sla van zaterdag was nog acceptabel, maar ook niet meer dan dat. Mijn conclusie was dat vacuüm koelen, of een andere snelle koelmethode direct na de oogst, noodzaak is en dat het achterwege blijven van deze koeling in een warme periode als deze niet geaccepteerd moet worden.

Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) voert import- en exportinspecties van verse groenten en fruit, snijbloemen en potplanten uit. Ook controleert het de kwaliteit van de verse groenten en fruit die binnen Nederland wordt verhandeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.