teeltgeluid

‘Het wordt geen denderend auberginejaar’

De afgelopen hitteperiode is het ras Bartok voor het eerst in drie jaar zwaar op de proef gesteld bij Paul van der Knaap in Honselersdijk. “We hebben er bovenop gezeten om de etmaaltemperatuur te drukken. Dat is aardig gelukt want het gewas is goed groen gebleven.” Bij andere rassen was hij gewend om op kasklimaat te blijven werken en de wind uit de kas te houden, maar nu is hij volledig voor een lage temperatuur gegaan. “Het was ’s morgens gewoon:  lucht en waterkraan open.” Desondanks kwam de etmaaltemperatuur soms toch nog boven 24 tot 25 graden. Dat heeft wel wat onvolgroeide rijpe vruchten opgeleverd. Sowieso is Van der Knaap lichter gaan knippen bij het warme weer. Ook verlaagde hij de ec van het druppelwater van 2,4 naar minimaal 2,0. “We doen niet te gek want al het drainwater gaat weer mee.” Zelfs midden op de heetste dagen kwam er nog 30 procent drain uit de librabakken met perliet.

'Alle voorsprong verloren'

Nu de hitte voorbij is, heeft Van der Knaap de klimaatinstellingen weer teruggezet. In de ochtend wordt pas weer bij 19 graden afgelucht, er staat een maximumbegrenzing op de luchtramen aan de luwe zijde en het tegenlucht blijft dicht. “Het is nu weer leuk om te telen want je hebt het klimaat weer meer in eigen hand.” In productie loopt hij iets voor op vorig jaar, maar veel scheelt het niet. De prijzen waren lange tijd wel beter. “Maar in drie weken tijd hebben we alle voorsprong verloren. Het wordt geen denderend auberginejaar.”

Meer plagen door minder swirskii

In de lagere kassen worden nu iedere twee weken de takken die boven de gewasdraad uitsteken gekopt. In de kas van 5,50 meter hoogte wordt alleen ingedraaid. “We willen zo lang mogelijk licht in het gewas houden dus de komende zes weken gaan we er zeker mee door, ook al kost het steeds meer tijd door de zijscheuten.” Die extra werkgang biedt meteen de gelegenheid de wantsen in de gaten te houden. “Andere jaren hadden we er geen last van maar nu hebben we ze toch al op 20 plekjes gezien. We houden dat scherp in de gaten en druppelen pleksgewijs Admire. Zo proberen we zo lang mogelijk biologisch te blijven.” Ook andere plagen steken de laatste weken behoorlijk te kop op. “Swirskii is door de hitte behoorlijk teruggelopen waardoor je meer spint en wittevlieg ziet. Voor het weekend ga ik spuiten”, zei hij halverwege week 33.

'Overmatige wortelgroei kost nu echt productie'

Daarnaast is overmatige wortelgroei een probleem. “Het is de laatste anderhalve maand geëxplodeerd. Het kost nu echt productie.” Het begon in een rij met 100 procent aantasting, maar nu zijn in ieder pad wel een aantal aangetaste librabakken te vinden. Hij schat dat 5 tot 6 procent is aangetast. Door de enorme wortelgroei verstikken de actieve wortels waardoor de planten bij mooi weer snel slap gaan. Om de plant te redden worden alle vruchten eraf geoogst. Daarnaast heeft hij Previcur meegedruppeld om weer actieve wortels te krijgen.
Een afdeling, tweevijfde van het bedrijfsoppervlak, is nog helemaal vrij van gekke wortels. “We hebben daar volvelds plastic over de grond liggen. Misschien heeft de bacterie zich in de andere afdeling via stof verspreid. In ieder geval zit het niet in het druppelwater, want alle drain wordt centraal opgevangen en hergebruikt. “  De Aquanox-installatie lijkt zijn werk dus goed te doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.