teeltgeluid

‘Gewas beter door warme periode door pepinovaccinatie’

“Er zit goed groei in het gewas”, zei Ferry Adegeest van TVA-Growers in Berkel en Rodenrijs halverwege vorige week. “Mede door de ramadan is het gewas zo goed door de hitteperiode heen gekomen.”

Hij heeft de ervaring dat het ras Arvento bij heet en droog weer gemakkelijk ‘flauwe’ koppen krijgt, wat leidt tot bladrandjes en slechte zetting. “Maar procentueel is het nu te verwaarlozen. Dat komt toch ook doordat de aanneemploeg vanwege de Ramadan heel vroeg begon met draaien en dieven, zodat ze steeds voor 12 uur klaar waren. Met mijnwerkerslampen op hun hoofd begonnen ze een paar dagen zelfs om 1 uur ’s nachts en later om 4 uur."

Het gewas is opener dan andere jaren, vermoedelijk vanwege de wat hogere temperaturen door de veranderde teeltstrategie om meer vocht in de kas te houden en de windzijde te knijpen. Het staat ook generatiever, mogelijk omdat nu in het begin gevaccineerd hebben met de zwakke stam van pepinovirus (PMV-01). “Je ziet dat het gewas beter door de warme periode heen gekomen is dan in jaren dat er spontaan virus binnenkwam. Je ziet nu ook alleen maar bonte vruchten bij de gevels en het middenpad, door de warmte.”

Bovengemiddelde productie

Adegeest ziet het gewas al weer wat zwaarder worden. Vanaf deze week gaat hij de trossen punten op 6 vruchten. “We willen de laatste trossen klaar zetten om als trostomaat geoogst te kunnen worden. De puntvruchten zijn in het najaar meest van matige kwaliteit en die sortering brengt dan ook meestal weinig op.” Door de grovere vruchten (108 gram) ligt de productie de laatste drie weken boven het gemiddelde van de laatste jaren. “We hebben nu 40 kilo per vierkante meter weg en zo te zien wordt het ook een goed najaar, dus 65 kilo is haalbaar.”

Genoeg water uit ondergrond

Met het koelere weer van vorige week wist hij soms weer de ingestelde voornacht van 13 graden te realiseren. De voornacht duurt lang: van 20 tot 4 uur. Al weken verstookt hij niet meer dan 0,25 kuub gas per vierkante meter. “We brengen in de ochtend de kas vooral via de vochtregeling op temperatuur.” Hij knijpt de windzijde van de luchtramen en de buis van 43 graden gaat er zo snel mogelijk uit. Tijdens de hitte heeft hij de druppel-ec verlaagd naar 2,1 maar in de mat is de ec altijd rond 3,5 gebleven. “Nu laat ik hem weer oplopen naar 4,2 ec om de planten meer body te geven.” Druppelwater is er voldoende door de ondergrondse wateropslag op vier niveau’s en nog de mogelijkheid van omgekeerde osmose achter de hand.

‘Nog nooit zo rustig met plagen’

Adegeest heeft het hele jaar pas twee planten met Botrytis verwijderd, waarna hij een paar keer Luna heeft meegedruppeld. In week 32 heeft hij dat herhaald omdat na het overlopen van de goten veel schimmelpluis te zien was op het geplukte blad. Ook op het gebied van plagen is alles goed onder controle. “We hebben het nog nooit zo rustig gehad. Voor het eerst sinds jaren is Macrolophus op niveau. Dat komt waarschijnlijk toch door het bijvoeren.” Voor het zover was heeft hij in juni toch een keer met Plenum gedruppeld tegen wittevlieg en bladluizen, maar eigenlijk zag hij toen al dat Macrolophus het zou gaan overnemen. Hoewel hij ook leeggezogen vlindereitjes vindt, heeft hij in week 32 toch een keer gespoten met Altacor. “Ik zag wat kleine rupsjes en die grijpen toch snel naar de vruchten in plaats van het blad.”

Of registreer je om te kunnen reageren.