teeltgeluid

‘Plant is enorm goede airco'

Het gewas van de rode paprika bij Arie Jongeleen in Dongen vertoont begin week 27 de gevolgen van de donkere periode van 6 tot 7 weken daarvoor, toen de zetting tegen viel.

“Nu gaan we die productiedip in. Al gaat alles met dit zonnige weer wel sneller. Dus het zal wel een wat beperkter dip-je worden.”

Na de donkere periode, met een groeidip als resultaat, volgde een tegengestelde periode met juist mooi weer. “Toen de zon goed doorkwam, konden de jongens het nauwelijks meer aan met de hoeveelheid gewaswerk.”

Momenteel wordt er, in even wat rustiger uurtjes, hergroei van toppen weggeknipt. Verder beginnen nu beschikbare scholieren alvast wat paden aan te vegen, om er daarna met de stofzuiger doorheen te gaan.

Goede airco’s

De periode van enkele weken geleden, met heel hete weersomstandigheden, heeft het gewas goed doorstaan. “Ik was daar heel bang voor, maar dat is me reuze meegevallen. We hebben nagenoeg helemaal geen neusjes en verbranding opgelopen, of andere trammelant gehad. Ondanks dat we totaal niet geschermd hebben tegen felle instraling.”

De planten wisten zichzelf voldoende te koelen. “Binnen in de kas was de temperatuur hetzelfde als buiten of zelfs nog iets koeler. Planten zijn enorme goede airco’s.”

Productie achterstand

Met het zonnige weer heeft het gewas wat kunnen inlopen op de opgelopen productie-achterstand ten opzichte van de voorgaande jaren, toen de donkere en koudere periode minder langdurig was. Met de huidige dip gaat daar wel weer iets vanaf. “De totale trend is dat we iets achter blijven lopen. Maar als de prijsvorming daardoor op peil blijft, vind ik dat niet zo erg. Van mij mag het zo doorhobbelen. Er staat iets minder areaal paprika, en iedereen oogst wat minder en levert wat productie in. Ik hoop dat we verstandig zijn met elkaar, en niet volgend jaar weer gaan bijbouwen omdat de prijzen nu niet zo heel slecht meer zijn.”

De kwaliteit van de vruchten is momenteel goed. Ze zijn ook goed qua grofheid. “Het gemiddelde, van de kleinste tot de grootste paprika’s, zit boven de 200 gram.

Eerste vraatgaatjes

Plagen zijn onder controle. “Er kwam wel een luisje opzetten. Gewaswerkers kwamen melden dat ze een luisje hadden gevonden, en ze gaven warm weer op. Toen heb ik geen risico genomen, en een keer gedruppeld.”

In het gewas zijn ook de eerste vraatgaatjes van rupsen te vinden. “Rupsjes zelf zijn nu nog niet te zien, maar ik verwacht dat we binnen een paar weken toch wel zullen moeten ingrijpen.”

Kort erop luchten

Bij de temperatuurinstellingen wordt met zonsopgang een dagtemperatuur van 21 graden Celsius aangehouden. De voornacht staat op 17 graden bij Marduro en op 15,5 graden Celsius bij de Viper. Kort boven de stooklijn wordt gelucht, en wordt de temperatuur alleen naar de middag toe nog iets opgebouwd.

“Pas, met bewolkt maar toch warm weer, hebben we wel een halve graad van die instellingen afgehaald, en zijn we heel kort erop gaan luchten, om het gewas actief te houden. De temperatuur was er wel, dus dan moet je wat doen.”

Rassenkeus

De Viper blijft wat trager reageren dan de Marduro. Voor spreiding kan dat gunstig zijn. “Maar van lieverlee gaat toch wel de vraag spelen of we volgend seizoen nog wel met Viper verder moeten, vanwege die iets grotere traagheid. Met alleen Marduro hadden we iets verder kunnen komen met de totale productie.”

Of registreer je om te kunnen reageren.