teeltgeluid

'Koude koppen voorkomen'

De groei van het gewas bij paprikabedrijf Van der Valk in Vierpolders begint begin week 29 iets rustiger te worden, na forse groei in de week daarvoor. Toen was de hoeveelheid benodigd topwerk aanzienlijk hoger.

Teeltman Huib Hanemaaijer: “Het begint nu weer vol te hangen met zetting. We zijn volop aan het plukken. Dat liep ineens sneller door dan verwacht. We begonnen met 20 kilo per pad, en zaten na een halve week al aan de 100 kilo per pad.”

De voorafgaande productiedip, veroorzaakt door de eerdere periode met donker weer en slechtere zetting, was minder groot dan van tevoren gedacht.

Koude koppen voorkomen

De kwaliteit is goed. “Het einde van een zetsel is altijd ietsje minder, maar nu is het weer perfect. We hebben ook geen last van binnenrot.” Om de kans op die laatste schimmelziekte zo klein mogelijk te houden, probeert Hanemaaijer met de klimaatregeling koude koppen te voorkomen. In de afgelopen periode, met nog koudere nachten, speelde dat vooral in de ochtend. “Als het scherm open ging, wilde ik niet te ver in temperatuur zakken. Hooguit een half graadje. Als je het scherm langer dicht houdt, en het temperatuurniveau hoog houdt, hoef je ook niet vroeg te gaan luchten. We zorgden dat het eerst 22 graden was voordat het scherm open ging.”

Hij zorgt dat hij goed bij blijft met oogsten. “Ten eerste is de prijs van de paprika’s nu goed. En je ontlast de plant.” Er is nog steeds een achterstand in kilo’s ten opzichte van afgelopen jaar. “Maar als je kijkt naar het aantal gezette vruchten, is dat hetzelfde als vorig jaar. Dus we houden er moed op dat we op hetzelfde aantal kilo’s uit kunnen komen.”

Opschonen

In de rustiger periode qua oogstarbeid zijn bij de Maranello takken weggetrokken. Ook zijn onderin alle groene en bonte vruchten meegenomen. “Als je die laat uitgroeien, is de kwaliteit daarvan vaak iets minder. Het kost ook veel tijd aan zoekwerk.” Bij de Davos is hij niet meer aan deze klus toegekomen. “Maar die heeft ook niet zo’n dicht gewas als Maranello.”

Verder zijn gevallen vruchten van de grond opgeraapt. “Je doet zoveel mogelijk voor de hygiëne.” Ziektes en plagen leveren geen problemen op. Trips, luis en spint zijn allemaal onder controle. Er zit volop Orius.

Voorzichtiger luchten

De huidige klimaatinstellingen hangen af van de buitentemperatuur. Als het buiten warm is, wordt in de nacht naar de 18 graden Celsius gestookt, en wordt op 19 graden gelucht. “Eerder hadden we een poosje meer gelucht. Maar daar zijn we toch voorzichtiger mee geworden, toen we bij de Maranello wat Mucor hadden opgelopen. Ik heb het idee dat dit ook te maken heeft met koudere koppen. Toen hebben een maximum luchtstand ingesteld.”

Temperatuur drukken

Met zonop is de temperatuur 20 graden Celsius, waarna wordt doorgestookt naar 21 graden. “Ik wil het gewas toch warm hebben voordat de warmte van de zon erin komt.” Afhankelijk van de buitentemperatuur wordt overdag rond 22 graden Celsius geventileerd.

“Je probeert de etmaaltemperatuur te drukken. Daarvoor moet je vooral de koele momenten pakken.”

Met onbewolkt weer en felle en scherpe instraling gaat het schermdoek overdag voor 74 procent dicht. Er is nog weinig schade ondervonden van brandplekjes of andere gevolgen van te veel instraling.

Met een voorraadsilo is het wat lastiger om vlot in te spelen op veranderingen in de voedingsopname. Toch blijft de EC redelijk stabiel. De planten krijgen 2,8 tot 3 keer de instraling aan EC. De watergift begint vast rond 8.00 uur. Alleen bij slecht weer vind hier een aanpassing op plaats.

Of registreer je om te kunnen reageren.