teeltgeluid

‘Vroeg boven 100 gram’

Een paar weken geleden stond het gewas nog erg dun, zwak, en met korte trossen. “Na de zon is het een stuk opgeknapt”, constateert Ferry Adegeest van TVA-Growers uit Berkel en Rodenrijs. “Het licht heeft ze goed gedaan.”

Er staat begin week 25 weer een stevige kop op de Arvento op onderstam Emperador, en de trossen zijn een stuk sterker geworden. De plantbelasting is nog redelijk, met 180 vruchten per vierkante meter. “We hebben er de afgelopen paar weken een hoop af geplukt. In twee weken 5,5 kilo. Naar mijn gevoel zakken we nu even terug in productie.”

Ten opzichte van vorig jaar ligt de productie nog anderhalve kilo achter, mede ook door een latere plantdatum. “Maar in de komende periode gaan we zeker inlopen op die achterstand.”

Goed vruchtgewicht

Het gemiddeld vruchtgewicht stemt hem tevreden. “Het is voor het eerst sinds jaren dat we weer zo vroeg in het jaar al boven de 100 gram zitten. Tomaten van 102 gram. Voor Arvento is dat een goed vruchtgewicht. Vorig jaar kwamen we in deze tijd niet boven de 989 gram uit. De iets lagere plantbelasting in het voorjaar speelt daarbij wel een rol. De trossen die er aan komen zijn geen trossen van negen stuks. Wat minder. Daardoor worden ze wel wat grover. Ook hebben we iets rustiger geteeld, vanwege het weinige licht en de hoge gasprijs.”

Bontere vruchten

De kwaliteit is goed. In week 24 waren wel wat bontachtige vruchten waar te nemen. “Ondanks het inbrengen van virus hadden de tomaten toch wat last van vlekkerigheid. Mogelijk door het klimaat of een moeilijker gezette tomaat. Nu is de kleuring weer heel egaal. Kijken wat de opgegeven 30 graden buiten voor effect gaat hebben.”

Tempo houden

Er is een redelijk tempo aangehouden, in lijn met het zonnige weer. Met oog op voorspelde hitte is dat wel iets teruggeschroefd, om het gewas iets meer te sparen. Felle instraling wegschermen behoort zonodig tot de mogelijkheden bij extreme zon, als in combinatie met die hoge instraling ook de RV te ver weg zakt. “Als die naar de 40 procent zakt, naar een vochtdeficiet van 14 tot 15 gram vocht, dan wordt het gewas toch wat flauwig in de kop.”

Geen volle bak lucht

Er staat van 20.00 uur tot 4.00 uur een voornacht van 13 graden Celsius ingesteld, al lukt het niet meer om die te realiseren met de warme nachten. Op vocht en temperatuur kan die voornacht iets verhoogd worden. “We gooien dus niet zonder meer gelijk volle bak het lucht open.”

Tussen 4.00 uur en 7.00 uur wordt opgestookt naar 18,5 graden. De ventilatietemperatuur ligt daar vlak boven. Om 11.oo uur gaat de dagtemperatuur naar 23 graden Celsius, waar afhankelijk van luchtvochtigheid en licht nog wat van afgetrokken kan worden.

Met water geven probeert hij zeker drie keer de instraling te halen. De EC is aangepast naar 2,5. Mede afhankelijk van de EC in de mat wordt die met weinig licht weer verhoogt naar 2,8 of 3 EC.

Witte vlieg onder controle

Bij de plagen is wittevlieg eindelijk onder controle. “Dat heeft wel wat chemie gekost. Er is twee keer gespoten met Oberon. We hopen dat het hier voorlopig bij blijft.” Ook een keer luizenbestrijding met Plenum heeft een nevenwerking gehad tegen de laatste wittevlieg. Inmiddels is het gewas weer helemaal schoon. De Macrolophus begint redelijk op te komen, al gaat dat de opbouw de laatste jaren vrij moeizaam. Ook met het bijvoeren van dit jaar ging de ontwikkeling nog steeds heel traag, en zijn de roofwantsen pas de laatste paar weken in grotere getale te zien.

Van Botrytis is nog niets te zien in het gewas. Tot half augustus blijft hij het volhouden om leeg geoogste trossen weg te knippen, om geen invalspoort te vormen voor de schimmel.

Of registreer je om te kunnen reageren.