teeltgeluid

‘Radicaal afluchten, vooral 's morgens’

Het gewas van de Bartok bij Panda in Honselersdijk staat goed in balans. Afgelopen jaar is al het nodige geleerd van de eigenschappen van het ras, dat toen voor het eerst geteeld werd.

Paul van der Knaap: “Het gaat beter dan vorig jaar. Toen was het nog even wennen.” Om voldoende groei te houden is het voor Bartok bijvoorbeeld belangrijk om de etmaaltemperaturen beheerst te houden. “Anders krijgt het gewas een tik en is de groei gelijk weg. Die etmaaltemperatuur moet zeker niet boven de 23 graden komen.” Dat laatste valt halverwege week 25 niet mee, met warm zonnig weer. “We luchten radicaal af. We zoeken het daarbij vooral in de vroege ochtend.”

In de nacht wordt afgelucht op 17 graden Celsius, om daarna naar 19 graden te gaan. Als de buitentemperaturen nog hoger worden, kunnen daar nog een paar graden vanaf gaan. Overdag wordt op 20 graden Celsius afgelucht. In de middag wordt standaard opgebouwd naar 23 graden, die rond 18.00 uur bereikt wordt.

Makkelijk water geven

Vanwege de teelt op perliet wordt vrij makkelijk water gegeven. Daarbij worden op basis van de lichtsom ook nog nachtbeurtjes gegeven. “Na de langste dag zullen we daar wel mee gaan stoppen.” Tussen 12.00 uur en 14.00 uur krijgen de planten bij elke 40 Joules een druppelbeurt van 90 cc.

Het vruchtgewicht schommelt rond de 300 gram. De productie is goed, met in week 24 een beetje een piek. “Je moet in deze periode toch zo’n twee kilo in de week plukken om je producties te halen. Het ziet er wel naar uit dat we dat in de komende tijd halen.”

Goed jaar biologie

De plaagbeheersing verloopt voorspoedig. “We hebben biologisch nog nooit zo’n goed jaar gehad.” Zelfs luis is helemaal biologisch onder controle gebleven. “En dat met weinig beesten.” De swirskii en spintroofmijten weten alles bij te houden. Vanwege het verhoogde risico op Mucor zijn geen Orius of Macrolophus ingezet.

Ondanks de inzet van een Aquanox-installatie, waarmee al het druppelwater eerst elektrochemisch wordt geactiveerd, heeft overmatige wortelgroei toch weer de kop opgestoken. De hoop is dat het binnen de perken blijft. “Sinds een paar weken geven we ook  een beetje chloor mee. Anders kunnen er wortels de druppelaar in gaan groeien. En we willen geen verstopte druppelaars.”

Opvallend is dat soms een rij planten er voor 100 procent last van heeft, terwijl er in de rijen ernaast geen afwijking te zien is. Waarom dat zo is, is onbekend. “Het zou nog kunnen dat er een aantal librabakken overgeslagen is met inspuiten, wat we voor de teelt altijd doen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.