weblog

In VS is milieu te koop

Tijdens een recent bezoek aan Canada en Alaska was er, naast het natuurschoon, een aantal zaken die me opvielen in vergelijking met Europa.

Drank en autorijden gaan niet samen, daar zijn we het allemaal roerend over eens. En dat drank niet aan personen onder de zestien jaar verkocht mag worden ook. Maar in Alaska is die leeftijd verhoogd naar 21 jaar! En bovendien moet ook bij aankoop van alcoholhoudende drank niet alleen een legitimatie worden getoond, maar een systeem houdt tot op de minuut bij hoeveel drank wanneer gekocht wordt en door wie. En als je met alcohol op in het verkeer wordt aangehouden binnen 24 uur nadat je drank hebt gekocht, wordt dat ook in het systeem geregistreerd. Na drie van dergelijke aanhoudingen mag je gedurende drie maanden geen alcohol meer in een winkel kopen. En u begrijpt het al, omdat ik niet in het systeem sta, mocht ik in de supermarkt nog geen biertje kopen. Gelukkig in de slijterij wel.

Dat het milieu kwetsbaar is weten we allemaal en dus ook dat je geen lege blikjes, sigarettenpeuken, papiertjes of dergelijke uit het (auto)raam mag werpen. Doe je dat toch, dan kun je daarvoor bekeurd worden. In Alaska staat daarvoor een boete van 1.000 dollar! Hoe bedoel je 'afschrikwekkend bedrag'. Maar het wordt nog gekker. Als dit binnen een afstand van 1000 meter van een kruispunt of wegwerkzaamheden wordt gedaan, betaal je een dubbele boete. Kennelijk is het milieu op die plaatsen nóg kwetsbaarder.

Goed geregeld daar in de VS. Of toch niet overal. Voor auto’s en landbouwmachines kennen ze in Amerika een verwijderingsbijdrage, maar omdat de kosten zijn gerelateerd aan omvang en waarde van het te verwijderen product is het resultaat dat hoe groter het oude wrak is, hoe vaker men zijn oude auto, tractor, hei-installatie of bulldozer gewoon ergens op het eigen terrein neerkwakt en wacht tot de tijd zowel de roest als het rubber van de banden heeft ingehaald en er alleen wat pulver overblijft. Dat dat de grond en daarmee het grondwater ingaat, deert niemand en er staat geen boete op. Moet je eens op het platteland kijken: tot tien sloopauto’s op je terrein is zeker geen uitzondering. Over milieu gesproken.

En dan energie. Diesel kost $4.52 per gallon, dat is omgerekend €0,74 per liter. Benzine kent vergelijkbare prijsverschillen. Daardoor worden de vaak lange afstanden gewoon per auto afgelegd, met uitstoot, slijtage en brandstoffen. Want die vorm van energie is goedkoop, en het milieu is dus gewoon te koop.

Of registreer je om te kunnen reageren.