'Het zet weer lekker'

John Ammerlaan
“Met die berg licht is het gewas hard opgeknapt”, constateert paprikateler John Ammerlaan in Maasland halverwege week 23 na een langdurig donkere periode. “Het staat nu te knallen, en zet weer lekker.”

De komende 6 weken zal de productie niet hoog zijn, vanwege de gemiste instraling. “Voorgaande jaren zette er elke week een deel. Maar nu had je in mei weken met totaal geen zetting.” Het huidige aangelegde zetsel kan wel weer groot worden, maar dat wordt wel eind juli voor daar van geoogst kan gaan worden. “Voor die tijd gebeurt er niet zo veel.”

Groeispurt

De vruchten die maar bleven hangen, komen er na de omslag naar zonnig weer vlot af. “Je ziet daarom nu een groeispurt.” Dat was tot nu toe niet het geval. “We zijn zelfs gestopt met indraaien omdat er geen groei in zat. Dat is in mei nog nooit gebeurd.”

Het gemiddeld vruchtgewicht is met 225 gram nog aardig hoog. De plantbelasting ligt rond de 40 tot 45 vruchten per vierkante meter. “Die is nog aardig hoog nu. Maar eigenlijk zou die de 50 weer moeten aantippen, dan gaat het weer ‘ouderwets’.

Watergift aanpassen

Met het mooie weer is een voornacht van 17 graden Celsius tot middernacht ingesteld. Daarna gaat de temperatuur in een rechte lijn omhoog naar 20,5 graden, die ’s morgens om 7.00 uur bereikt moet zijn.

De EC ligt rond de 3,3. Via de watergehaltemetingen wordt de watergift aangepast. “Elke dag wordt er gecontroleerd of de EC niet oploopt, en we een te krappe watergift moeten verhogen.”

Diffuse coating

Met ziektes en plagen is het rustig. Een beetje spint is pleksgewijs behandeld, waarna er Phytoseiulus bij uitgezet is. “We hebben nog geen erg spintweer gehad.” De coating met D-Fuse op het kasdek, om het licht diffuus te maken, zorgt ervoor dat het ook nu met zonnige buitenomstandigheden minder snel warm in de kas wordt, en dat de Phytoseiulus niet zo snel naar beneden het gewas in wegkruipt.

Met het donkere weer heeft de diffuse coating nog nauwelijks nut gehad. “We moeten het van de komende twee tot drie maanden hebben. Dan hoef je iets minder te luchten, en kun je meer CO2 binnen houden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.