teeltgeluid

'Verbrand schoudertje paprika voorkomen'

Het gewas van de gele Bentley bij De Tuindershoek in IJsselmuiden staat halverwege week 17 redelijk belast. Paul Kaashoek: “Ondanks dat het vol gelopen is met de zetting, hebben we toch nog wel veel groei gehad.”

De oogst van het tweede zetsel is nu pas op gang gekomen. Er zit daarmee een gat tussen deze zetting en het eerste zetsel dat er vlot af kwam. De kwaliteit ziet er goed uit. “Het is wel heel grof. Bentley is normaal van zichzelf al grof, maar nu helemaal, met vruchten van rond de 250 gram.” Die grofheid bij dit zetsel ziet hij ook bij collega-paprikatelers om zich heen.

Groei houden

Met de flinke plantbelasting is groei belangrijk. “We hebben gelukkig al aardig zon gehad. Nu maar hopen dat het hoger worden van de buitentemperaturen eens op gang gaat komen. Dan lijkt het binnen ook altijd beter te gaan groeien.”

Er wordt nog steeds op groei gewerkt. Een voornacht staat er niet ingesteld. Als dag- en nachttemperatuur  wordt 21 en 19 graden Celsius aangehouden. Het luchten begint bij 22,5 graden Celsius. “We proberen de temperatuur voor de middag niet door te laten lopen. Aan het eind van de middag mag die wel doorlopen naar 25 of 26 graden.”

Schermen tegen zon

Het scherm gaat elke nacht nog dicht gegaan op buisvraag. Het is afhankelijk van de buitentemperatuur, maar meestal gaat het rond 8.00 uur weer open. Overdag is het scherm bij zonnig weer ook ingezet. “Door de stand van de kas hebben we snel een verbrand schoudertje. Daarom schermen we tussen 12.00 uur en 16.00 uur de scherpste instraling weg, als die boven de 700 Watt komt.”

Bij de watergift wordt 3 EC aan voeding mee gegeven. “Met flinke instraling overdag mag hij daar een half puntje van aftrekken via een lichtverlaging.” In de mat zit de EC egaal rond de 3,2 EC.

Luisje

Tot week 16 was er nog helemaal niets aan plagen waar te nemen.  “Nu hebben we het eerste plekje luis gevonden.” In eerste instantie wordt geprobeerd dit met de biologische bestrijding op te lossen. De al aanwezige biologie heeft duidelijk hinder ondervonden van het donkere en vooral koude weer van de afgelopen periode. “De Orius komt erg traag op gang.”

Of registreer je om te kunnen reageren.