teeltgeluid

'Het wordt snel te vochtig onder scherm'

Tot nu toe vindt aubergineteler Peter de Jong in Dinteloord de nachten en ochtenden nog vrij fris. “Je hoeft niet veel af te luchten. Want het gewas moet ’s morgens op tijd opgewarmd zijn: de temperatuur kan best snel opkomen als de zon door komt.”

Maar het kan best zijn dat hij over enige tij, met zomerse buitenomstandigheden, terug verlangt naar de nu nog beheersbare nachttemperaturen. “Voor je het weet is het weer te warm.”

Scherm blijft open

In de nacht houdt hij 17 graden Celsius aan. Hij begint al vrij vroeg, rond 3.00 uur, op te stoken richting 20 graden. Die temperatuur moet met zonop bereikt zijn. Daarna gaat de stooktemperatuur naar 20 graden. Hij lucht daar een anderhalve graad boven. Later op de dag wordt die luchtingstemperatuur 22,5 graden Celsius. Het mag dan, afhankelijk van de instraling, 25 tot 28 graden in de kas worden.

Er is steeds  best veel geschermd, maar vanaf begin week 19 gaat het schermdoek niet meer dicht in de nacht. “Ik heb daar geen goed gevoel meer bij. Er staat zo’n gewas te brullen. Het wordt dan snel te vochtig, zodat je al gauw meer schade als goed doet met schermen.”

Veel bijvruchtjes

De plantbelasting bij de Taurus op onderstam Optifort is de laatste weken flink opgelopen. Dankzij het mooie weer gaat die belasting nu van lieverlee weer terug. De grofheid van de meeste aubergines is goed. “Al zitten er nu ook nog een hoop bijvruchtjes aan. Die drukken het gemiddeld vruchtgewicht. Deze week (week 19) komt er nog een hoop klein spul af. Daarna blijven de beste vruchten over, die dan grover kunnen worden.”

De uitgroeiduur, die ruim vier weken is geweest, ziet hij nu terug lopen. Inmiddels zit die op 3,5 week. Hij verwacht de komende weken in te lopen op de productie-achterstand ten opzichte van vorig jaar. “Maar we lopen nog ruim een kilo achter.”

Goed door spintweer gekomen

Bij de biologische plaagbestrijding is alles redelijk onder controle, hoewel er van alles wel wat te vinden is: een luisje, wittevliegje en spint. “We hebben best spintweer gehad, maar toch valt het mee. We zijn er goed doorheen gekomen. Al kun je ook straks best nog eens een weekje met schraal weer krijgen.”

Er is een klein beetje meeldauw gevonden, die de zwavelverdampers in de hand moeten houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.