weblog

KCB: prachtige paprika's

Dit is de tijd waarin meestal gebreken in paprika’s voorkomen, zoals binnengroeiers, krimpscheurtjes en afgebroken staartjes. Ook is de gevoeligheid voor smetstelen, wanneer de paprika’s zijn verpakt, aan het begin van het seizoen hoog.

In 2013: niets van dit alles! Prachtige partijen van de verschillende kleuren passeerden de revue. Dit was plezierig om te zien, omdat het zo vaak anders is. Ook de kleur was voldoende, maar dat is een kwestie van discipline.

Komkommers waren net een fractie minder van kwaliteit. Ik zag aan de partijen dat ze van een wat ouder gewas afkomstig waren en dat was zichtbaar aan een enkel buikje en een andersoortige vormafwijking. De kleur was op voldoende niveau, zodat er in zijn geheel een heel acceptabel blok komkommers stond met wel wat onderlinge verschillen.

Ook zag ik tomaten van diverse variëteiten. De minitrostomaatjes waren verpakt en van voortreffelijke kwaliteit. Gewone trostomaten waren ook prima, maar bij vleestomaten viel mij op dat de BB van strakke kwaliteit was, maar erg plat van vorm. In een partij BBB zag ik een teveel aan uitsorteerbare gebreken als neusrot en open beschadigingen. Jammer dat deze partij niet meer aandacht heeft gekregen.

Aubergines stonden er heel strak bij met mooie stevige dieppaarse vruchten. De vorige keer gesignaleerde ingezonken plekken zag ik nu niet meer.

In kropsla kwam een licht toprandje voor. De omvangrijke kroppen waren verder van goede kwaliteit.

Tot slot zag ik nog Nederlandse Chinese kool, witlof en Spaanse ijsbergsla. Al deze producten scoorden een dikke voldoende.

Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) voert import- en exportinspecties van verse groenten en fruit, snijbloemen en potplanten uit. Ook controleert het de kwaliteit van de verse groenten en fruit die binnen Nederland wordt verhandeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.