teeltgeluid

laatste update:27 jun 2013

‘De Clavibacter is nauwelijks aan het gewas te zien’

Ad van Rijn in Venlo heeft weinig goeds te melden. Op een van de twee bedrijven met middeltrostomaten (ras Tourance op de nieuwe onderstam 141, plantdatum 28-11) is Clavibacter geconstateerd.

“We zagen op een paar plaatsen vruchten met een netachtige structuur van afwisselend lichte en donkerder groene vlekken erop. Na onderzoek werd Clavibacter vastgesteld. Toen de uitslag van de second opinion kwam, bleek de besmetting al bijna op het hele bedrijf te zitten, met uitzondering van een paar tralies.”
Vanaf de eerste resultaten probeert  Van Rijn de verspreiding zo veel mogelijk te voorkomen. “Bij alle handelingen van plant tot plant worden tussendoor handen en gereedschappen in ontsmettingsvloeistof gedoopt. Na ieder pad worden de karren schoon gemaakt en ontsmet. Het kost enorm veel tijd. De mensen moeten omschakelen van snel naar zorgvuldig. Het bedrijf is hermetisch afgesloten. We hopen maar dat onze andere vestiging dit bespaard blijft.”
Opvallend is dat de symptomen alleen op vruchten te zien zijn. “Je ziet een lichte tekening op de vruchten. In het gewas zie je alleen hier en daar een slap blaadje. De planten gaan er niet van dood. De vruchten kleuren normaal door en de kwaliteit lijkt goed. ”

Afwijkende stam?

Van Rijn heeft de besmetting gemeld bij de NVWA. Bij hun bezoek gaven ze aan dat hij de juiste maatregelen neemt. Het lijkt erop dat er sprake is van een afwijkende subspecies of stam, maar hierover is geen uitsluitsel te geven. “Clavibacter heeft normaal een incubatietijd van 6 weken, maar hier lijkt het veel langer. De eerste verschijnselen zagen we bij een inboeter die we 10 december geplant hebben. De planten eromheen kregen pas 12 weken later ziekteverschijnselen.”

Van Rijn gaat ervan uit dat hij opnieuw zal moeten planten, maar de planten zijn nog niet gezaaid. Op het andere bedrijf dat op 25 januari is geplant, heeft hij gelukkig nog niets gevonden. Hij ontsmet wel alles heel grondig.

'Laat iedereen het melden'

Waar de besmetting vandaan komt is niet bekend. “Die inboeter zou op het middenpad besmet kunnen zijn geraakt, maar de besmetting kan ook veel eerder en elders zijn opgetreden.” Van Rijn roept zijn collega’s op goed naar hun gewas te kijken en een eventuele besmetting te melden bij NVWA. “Ze leggen beperkende maatregelen op, maar het is nog veel belangrijker de bron te achterhalen. Ik hoop dat iedereen zich meldt die ook een Clavibacterinfectie heeft opgelopen. ”

Of registreer je om te kunnen reageren.