teeltgeluid

laatste update:15 mrt 2013

‘Overgehouden Macrolophus beter dan gekochte’

“Het gaat de laatste tijd redelijk maar op een van de twee tuinen zijn we toch behoorlijk in de bladranden gelopen”, vertelt teler Peter Vogel van CombiVliet in Middenmeer. Hij teelt op twee tuinen van ieder 12 hectare het ras Komeett onder groeilicht.

De oorzaak van de bladrandjes is volgens hem de overvloedige schrale oostnoordoosten-wind. “Je lucht dan toch gemakkelijk te veel.” Dat een kas er meer last van heeft dan de andere heeft volgens hem te maken met de ligging. “Je ziet dat de tuin aan de luwe kant gemakkelijker overtemperatuur krijgt in de belichtingsperiode zodat je eerder moet luchten.” Op een deel van het bedrijf heeft een kwart van het blad verdroogde randen. “Sinds 3 weken halen we daar geen blaadje meer uit de kop, in de andere tuin sinds 1,5 week niet meer.”

Vogel heeft de laatste weken meer op groei dan op kracht geteeld. “Het gewas heeft behoorlijk schraal gestaan. We telen nu vlakker: minder scherp in de ochtend en met een minder diepe voornacht.” De luchtlijn staat nu ’s morgens op 18,5 graden (dat was 17,5 graden) en de ramen zijn nu begrensd. De gerealiseerde voornacht is nu 15,5 graden (dat was 14,5 graden). De watergift is zo ingesteld dat over een etmaal 35 procent drain wordt gerealiseerd, en overdag zelfs 60 procent. De druppel-ec is 2,9 en de drain-ec 4. In de nacht, als de lampen aan zijn, krijgt het gewas drie druppelbeurten.

Winterproductie van 1,5 kilo per week

De plantbelasting was eind week 10 ruim 130 vruchten per vierkante meter. “Tot we over twee weken van de eerste aangehouden dief gaan oogsten, stijgt hij nog tot 140. De plant heeft dan snel tekort aan energie.” De helft van de lampen gaan nu nog om 1 uur aan en de andere helft om 2 uur. Bij een instraling van 100 tot 150 Watt gaat de helft uit en tussen 200 en 300 Watt de rest, afhankelijk van de weersvoorspelling. “Bij donker weer belichten we nog  lang door, soms zelfs tot 18 uur. Maar in de komende periode gaan we vroeger afschakelen om vocht te sparen en nieuwe bladranden te voorkomen. Ook beginnen we steeds later.”

De productie verloopt tot nu toe prima. “We komen de winter door met een gemiddelde weekproductie van 1,5 kilo en zitten nu op ongeveer 15 kilo per vierkante meter.” De kwaliteit is ook goed. “De doorkleuring is erg goed, ook naar de punt van de tros. We hebben rond tros 11 wel last van kleine tomaatjes door een minder goede zetting. Dat komt waarschijnlijk door te veel ontvochtigen in de namiddag waardoor de bloempjes te droog werden. Het kost nu extra tijd om ze eraf te knippen.”

Overgehouden Macrolophus eerder op de rit

De gewasbescherming verloopt tot nu toe zonder problemen. De gele vanglinten en de Macrolophus houden de wittevlieg er goed onder. En rupsen zijn maar pleksgewijs aanwezig. Opvallend is dat de Macrolophus die is overgehouden van de vorige teelt het beter doet dan de uitgezette Macrolophus in de nieuwe tuin. “De overgehouden Macrolophus was eerder op de rit en beter verspreid vanaf het begin. Ze lijken ook sterker dan de gekochte.”

Op Botrytis is hij waakzaam, gezien de bladrandjes. “We lopen het na terwijl de lege stengels worden verwijderd, onkruid van de pot wordt gehaald en lekkende druppelaars goed worden gezet.”

Of registreer je om te kunnen reageren.