teeltgeluid

laatste update:11 apr 2013

'Het is in deze tijd écht telen'

“Terwijl ik nu (begin week 11) met je aan de telefoon zit, ben ik ondertussen de lichtgrens in de scherminstelling al weer bij te stellen."

“Op licht zou het scherm zo open gaan, maar met deze wind en kou wil ik het toch nog even niet open gaan sturen. Het is nu écht telen. Zo vind ik het de ene dag ook zo kil onderin het gewas dat je de minimumbuis op een hogere temperatuur zet, en moet je die minimumbuis de volgende dag al weer terug zetten.”

Het donkere weer heeft het best moeilijk gemaakt voor het gewas rode paprika bij Arie Jongeleen in Dongen. “De plantbelasting is wat minder dan vorig jaar. In week 12 ga ik wel rood snijden, maar de kleuring is ook wat trager. Op de veiling zie je ook nog helemaal geen kleuren paprika’s, terwijl er vorig jaar in de derde week van februari al aardig rood gesneden begon te worden. Maar als straks het voorjaar komt, dan kan het ook ineens weer snel gaan. Dan haal je vaak snel weer in. Ik voorzie nog geen problemen. Je weet ook niet of de vertraging voor de prijs gunstig is. Hoe alles gaat lopen, moet nog blijken. Maar met wat minder areaal paprika ben ik wat positiever dan afgelopen jaar.”

Een periode tussendoor met zonnige dagen heeft het gewas wel goed gedaan. “Al reageert het niet direct op zo’n overgang. De eerste paar dagen valt dat nog best tegen.”

Klein gaatje

Het gewas staat aardig in balans, en de zetting gaat gewoon goed door. “Als de zon er eenmaal is, is hij ook goed aanwezig. Half maart heeft hij al wel kracht. En de dagen worden ook langer. Wel verwacht ik een klein gaatje tussen de eerste en tweede zetting. Omdat we twee rassen telen, Viper en de eerder geplante Maduro (voorheen E20B.375), zullen we toch wel door kunnen snijden.”

Over de nieuwkomer is Jongeleen tot nu toe tevreden. “Het ziet er heel netjes uit. Maduro geeft een hele mooie ronde vrucht. Ik hoop dat het zo blijft. Viper doet het ook netjes, maar geeft iets langere vruchten.” De vruchten hebben geen last van staartjes.

Pest-in-first

In week 10 is pest-in-first met spint uitgezet. Eerder is al cucumeris uitgezet. Over enkele weken zal de Orius volgen. “Ik heb dat ooit in februari al gedaan, maar dan sloeg Orius te traag aan, en raakte je een deel kwijt. We hebben daarom besloten om pas wat later te gaan inzetten.”

Eén lijn in nacht

Bij de temperatuurinstellingen wordt een voornacht van 17 graden Celsius aangehouden en een dagtemperatuur van 21 graden. “Wij hebben geen aparte nachtinstelling van een paar uur. Vanaf 22.30 uur bouwen we in één rechte lijn heel langzaam op naar de dagtemperatuur, waarbij de temperatuur met zonop op 20,5 graden moet liggen. Dan kom je uiteindelijk toch ook netjes op de gewenste nachttemperatuur uit. We doen dat al jaren zo.”

Dalende EC

Met donker weer is het oppassen dat er niet te veel water gegeven wordt. Terwijl er met plotselinge omslagen snel gereageerd moet worden met meer druppelen. De EC is iets aan het dalen. “Er komt nu veel jong vrucht aan, en het gewas is gaan groeien door de zonnige dagen. De planten gaan er dan harder aan trekken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.