weblog

Nederlandse paprika’s

Ieder jaar verheug ik me erop dat er weer Nederlandse producten op de markt staan. Hoewel er al enige tijd komkommers worden aangevoerd en de levering van tomaten de gehele winter doorgaat, is de aanvoer van groene paprika’s voor mij het signaal van voorjaar.

De eerste partij groene paprika’s, die ik zag, veroorzaakte echter een enorme teleurstelling. De partij was volledig verschrompeld en had ook veel te lang in opslag gestaan. Een heel domme zet in het enorme concurrentieveld. De andere partijen waren van een heel behoorlijk niveau maar werden soms ontsierd door verkurkte strepen door beschadigingen. De groene paprika’s werden grotendeels verpakt in stoplichten met Israëlische rode en gele vruchten. Door het hoge soortelijk gewicht van de groene paprika’s, waardoor ze relatief klein van omvang waren en de volumineuze gele en rode paprika’s uit Israël, ontstonden er problemen met de maatsortering. Deze lag verder uit elkaar, als  de aanduiding aangaf.

Komkommers verschilden per partij van kleur. Sommige partijen waren donker van kleur met een redelijke kwaliteit, andere partijen waren veel lichter van kleur maar hadden verder een voortreffelijke kwaliteit. Blijkbaar, zo zei men, het verschil tussen belichte en niet belichte teelt. Tomaten waren van redelijke kwaliteit. Ik zag een grote partij grove trostomaten van een kwaliteit, die best concurrerend was met die van de Spaanse. Blijkbaar is er vraag voor deze grove tomaten. Losse tomaten van de concurrent liggen meestal op de kop in de doos. Dat presenteert beter dan met de koppen omhoog omdat die regelmatig grauw waren. Verder zag ik van Spaanse bodem nog goede courgettes en aubergines. IJsbergsla was soms zelfs van uitstekende kwaliteit. Compacte bol zonder enige verkleuring. En om met Nederlands product te eindigen stond er een grote partij verpakte spruiten met een lichte grauwsluier op de kop maar van verder goede kwaliteit.

Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) voert import- en exportinspecties van verse groenten en fruit, snijbloemen en potplanten uit. Ook controleert het de kwaliteit van de verse groenten en fruit die binnen Nederland wordt verhandeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.